Uygur kadınları kısırlaştırılıp tecavüz ediliyor

Çin’de Uygur Türklerine zorla kısırlaştırma yöntemleri uygulandığı ve bazılarına da tecavüz edildiği ileri sürülüyor.

DÜNYA 04.08.2020, 16:36
Uygur kadınları kısırlaştırılıp tecavüz ediliyor

Koronavirüsü dünyanın başına bela ettikten sonra hiçbir şey olmamış gibi kedi-köpek eti yeme festivallerine devam eden Çin'in, Uygur Türklerinin yoğunlukta yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki (Doğu Türkistan) Uygur Türklerinin nüfusunun azaltılmasına yönelik kadınlara zorla kısırlaştırma yöntemleri uygulandığı belirtiliyor.

CNN'de yer alan haberde, Uygur Türklerinin yoğunlukta yaşadığı özerk bölgede (Doğu Türkistan), Çin hükümetinin son yıllarda Uygur ve Kazak kadınları kısırlaştırma işlemlerine zorladığı kaydedildi.

CNN, yaşananlarla ilgili Uygur Türkü kadınları konuşturdu.

Uygur Türkü Zumrat Davut, 3 çocuğu olduğu için Çin hükümetinin kendisini zorla kısırlaştırdığını anlattı.

Uygur özerk bölgesinin başşehri Urumçi’de yaşayan 38 yaşındaki Zumrat Davut, Çin hükümetinin kısırlaştırma işleminden önce 3 çocuğu için 18 bin 400 yuan (yaklaşık 18 bin 326 Türk lirası) para cezasına çarptırdığını söyledi.

Zumrat Davut şunları söyledi:

"Para cezasını ödemeye gittiğimde zorunlu doğum kontrol prosedürüne girmem gerektiğini söylediler. Beni bir kliniğe götürülerek genel anestezi yaptılar. Ayıldıktan sonra cerrahi bir operasyona maruz kaldığımı fark ettim."

Kamplarda tecavüz

Bir Kazak Türkü de yine zorla kısırlaştırma yöntemlerine maruz kaldığını anlattı. Kazak Türkü Gulbakhar Jalilova, özerk bölgeye Mayıs 2017’de iş ziyaretine gittiği sırada polis tarafından aniden gözaltına alındığını ve kamplarda 15 ay tutulduğunu belirtti.

Hapishane hücresi gibi bir odada bazıları 14 yaşında 20 kadınla kaldığını ifade eden Kazak Türkü Gulbakhar Jalilova şunları anlattı:

"Her 10 günde bir hücrede kalan kadınlarla birlikte, kampın avlusuna çıkarılıyorduk ve zorla soyunmaya zorlanıyorduk. Çırılçıplak kaldıktan sonra bizlere (güvenlik görevlilerinin) önlerinde çömelip kalkmaya zorlanıyorduk.

Aradan aylar geçti ve bir güvenlik görevlisi bana zorla tecavüz etti. Bana tecavüz eden görevliye 'Utanmıyor musun?' diye bağırdım. 'Senin annen, kız kardeşin yok mu? Bana böyle bir şeyi nasıl yapabilirsin?' diye ağladım. Kendisine bağırdığım için elektroşok verdi bana ve 'Sen insana benzemiyorsun.' dedi."

Kadınlardan yüzde 80’i kısırlaştırıldı

CNN'e konuşan Dr. Gulgine ise, özerk bölgeden yurt dışına kaçan 300’e yakın kadının sağlık kontrolünü yaptığını ve yüzde 80'inin doğum kontrol yöntemlerine maruz kaldığını saptadığını bildirdi.

Yorumlar (0)