Usta grafikerler, acılar içinde kıvranan Afganistan’ı çizdi 

ABD ordusunun Afganistan’dan çekilmesi ile ülkede meydana gelen kaos ortamı sebebiyle Joe Biden’ın kaçış stratejisi, Amerikan medyası başta olmak üzere herkes tarafından yerden yere vuruluyor. Pek çok kişi ABD’nin çekilmesi için “fiyasko” derken usta grafikerler de durumu özetleyecek çizimler yapıyor. 

DÜNYA 20.08.2021, 14:09 21.08.2021, 10:46
Usta grafikerler, acılar içinde kıvranan Afganistan’ı çizdi 



Afganistan’ın başkenti Kabil’deki havalimanında yaşananlar, günlerdir dünya basınını sarsıyor. Amerika’nın kargo uçağı C-17'nin iniş takımlarına tutunanlar, uçaktan düşerek hayatını kaybedenler, yüz kişilik bölmeye bin kişi binmeye çalışanlar ve iniş takımlarında bulunan insan vücudu parçaları, basının ilgisini bölgeye yönlendirmiş durumda. Bu durumların sorumlusunun ABD olduğunu düşünenler oldukça fazla.  



Afganistan’daki kaos ortamından canını kurtarmaya çalışırken uçaktan düşerek canından olan kişiler hakkında pek çok resim ve tasvir çizildi. En trajiği ise bunların hepsine karşı ABD’nin sessiz kalması idi. Bu çizimde usta grafiker, C-17 kargo uçağını Amerika’nın bir numaralı simgesi olan Özgürlük Heykeli’ne benzetmiş. Bu çizimi gören sosyal medya kullanıcıları, “Afganistan’da zaten kısıtlı olan özgürlük bu şekilde tamamen uçup gitti.” yorumlarında bulundu. 



Bu çalışma, Afganistan’daki silahlı güçlerin ne durumda olduğunu gözler önüne seriyor. Modern savaş araçlarına karşı eşek ve at üzerinde savaşan Taliban militanlarının ABD askerlerine beyaz bayrak sallattırdığı görülüyor. Bu grafiğe göre ise Afgan ve ABD ordusu neredeyse bir kurşun dahi atmadan başkent Kabil başta olmak üzere tüm vilayetleri şartsız şekilde Taliban’a teslim etti.  



Bu karede ise 2001 senesinde vurulan ikiz kuleler görülüyor. Üstte, ikiz kulelere çarpmak üzere olan uçak dikkat çekiyor. Alttaki görüntüde ise ikiz kulelerden birinin insan kemikleri, diğerinin ise yardım isteyen Afganlardan oluştuğu görüşüyor. 

Grafik sanatçısı, Afganistan’da şimdiye kadar savaşta hayatını kaybedenler ve hayatta kalmaya çalışanlara atıfta bulunuyor. Fakat yaşanan can pazarına rağmen bir uçak, insan kulesinden ayrılıyor ve giderken de bir insanı düşürüyor. 



Taliban’ın daha önce ülke yönetiminde iken kadınlara ve kız çocuklarına nasıl davrandığı aşikar. 20 sene önce yaşananları dünya da Afganlar da unutmuş değil. Şimdi de yönetimin Taliban’a geçmesinin ardından akıbeti hakkında en çok endişe duyulan gruplar kadınlar ve kız çocukları. Bu çizimde de elinde büyük bir tornavida bulunan Taliban üyesi, burkalı bir kadının gözlerini vidalıyor. Ve yaptığından da oldukça memnun şekilde olay yerinden ayrılıyor. 

Yorumlar (0)