Ürdün, İsrail gazını reddediyor!

Ürdün Meclisi, İsrail'den doğal gaz ithalatı anlaşmasını reddeden kanun teklifinin hükûmete gönderilmesini oy birliğiyle kabul etti. 

DÜNYA 19.01.2020, 16:50
Ürdün, İsrail gazını reddediyor!

Ürdün parlamentosunun ilk kanadı Temsilciler Meclisinde İsrail'den doğal gaz ithalatı anlaşmasının iptalini isteyen kanun teklifinin hükûmete gönderilmesi ve gözden geçirilmesinin ardından Meclise tekrar geri gelmesi kararı oylamaya sunuldu. Yapılan oylamada, teklifin hükûmete gönderilmesi ve bu meselenin hızlıca nitelendirilmesi de kabul edildi.

Ürdün anayasasına göre, bu kanun teklifinin yasalaşabilmesi için hükûmetin hazırladığı tasarının yeniden Temsilciler Meclisine sunulması ve tartışılmasının ardından parlamentonun ikinci kanadı Ürdün Ayan Meclisine gönderilmesi gerekiyor. Ayan Meclisinin kabul etmesi durumunda kanun teklifi krala gönderiliyor. Kralın onayladığı ve hakkında kararname çıkarılan tasarı, resmi gazetede yayınlanmasından 30 gün sonra yasa hâlini alıyor.

Ürdün Temsilciler Meclisi, Mart 2019'da gaz anlaşmasının reddedilmesi yönünde karar almış ancak Anayasa Mahkemesi, anlaşmanın hükûmetler arasında değil iki şirket arasında imzalandığını gerekçe göstererek parlamentonun onayının gerekli olmadığına hükmetmişti.

Ürdün-İsrail doğal gaz anlaşması

2016'nın Eylül ayında, Ürdün hükûmeti İsrail ile İsrail'den 15 yıl boyunca 45 milyar metreküp doğal gaz alım anlaşmasını imzalamıştı.

Halk ve parlamento nezdinde tepkiyle karşılanan anlaşma, ülkede protestolara sebep olmuştu.

Yorumlar (0)