Ürdün'den İsrail'e büyük engel!

Ürdün, tarımda kullanması için İsrail'e toprak kiraladığı 25 yıllık anlaşmanın uzatılmayacağını açıkladı.

DÜNYA 11.11.2019, 12:06
Ürdün'den İsrail'e büyük engel!

Ürdün Parlamentosu'nda 1994'te imzalanan barış anlaşmasıyla İsrail'e 25 yıllığına kiralanan El-Bakura ve El-Gamr'ı tekrar kiralamayacağını açıklayan Ürdün Kralı II. Abdullah, "Bu toprakların her karışının üzerinde egemenliğimizi kullanacağız" ifadelerini kullandı.

25 yıllığına imzalanan anlaşma uzatılabilirdi, ancak Kral II. Abdullah'ın bu kararı, gittikçe kötüleşen Ürdün-İsrail ilişkilerinin bir sonucu olarak uzatılmayacak.

Pazar günü süresi bitti

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, geçtiğimiz yıl anlaşmanın uzatılmasını umduğunu söylemişti. Pazar günü anlaşmanın süresinin bitmesiyle birlikte Ürdün sınır görevlileri, İsrail'den bölgeye açılan kapıları kapatarak İsraillilerin girişini durdurdu.

AFP'ye konuşan 70 yaşındaki Eli Arazi, içinde yaşadığı grubun 70 yıldır burada tarımla uğraştığını, anlaşmanın bitmesinin "yüzüne bir yumruk yemiş gibi" hissettirdiğini söyledi.

1994'te imzalanan anlaşma sonucu İsrail'e kiralanmıştı

İki yerleşim bölgesi, İsrail-Ürdün sınırı üzerinde bulunuyor. İsrail ve Ürdün, 1948-1994 arası süren savaşlarını bir barış anlaşması ile sonlandırırken Ürdün, bu iki yerleşim yerini 25 yıllığına İsrail'e kiralamıştı. Anlaşma, Ürdün'ün İsrail'le bir barış anlaşması imzalayarak savaşı sonlandıran iki Arap ülkesinden biri olması yüzünden önem taşıyor.

Anlaşmaya göre Ürdün'e bağlı olmasına rağmen İsrail'in kullandığı iki yerleşim yeri hakkında anlaşmanın bitmesinden 1 yıl önce iki taraftan biri herhangi bir açıklama yapmazsa, anlaşma kendiliğinden uzatılacaktı; Ürdün anlaşmanın son tarihinden 1 yıl önce arazinin kullanımını İsrail'e yeniden kiralamayacağını duyurmuştu.

İlişkiler yıllardır kötüleşiyordu

Ürdün'ün anlaşmayı yenilememesinin sebebi olarak Ürdün ve İsrail arasındaki ilişkilerin yıllardır gerilemesi gösteriliyor. Kudüs'ün durumu ve İsrail-Filistin arasındaki çatışma durumu, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın en büyük sebepleri olarak öne çıkıyor.

Geçtiğimiz yıl 87 Ürdünlü milletvekili, anlaşmanın sonlandırılması için bir dilekçe imzalamıştı. Geçtiğimiz aylarda ise İsrail iki Ürdünlüyü herhangi bir mahkeme süreci olmadan tutuklamıştı. Bu olay üzerine Ürdün, İsrail'deki elçisini geri çağırmıştı. Sürecin sonunda İsrail, iki Ürdünlüyü serbest bırakmıştı.

Yorumlar (0)