Ünlü Afgan komutanın oğlu, Taliban’a yenilmeyen tek kaleyi savunuyor 

Taliban’ın kontrol altına alamadığı tek bölge olan Pençsir, direnişini sürdürüyor.  

DÜNYA 22.08.2021, 09:43 23.08.2021, 14:58
Ünlü Afgan komutanın oğlu, Taliban’a yenilmeyen tek kaleyi savunuyor 

Afganistan’ın kuzeyinde bulunan ve Taliban’ın alamadığı tek vilayet olan Pençsir’de, Taliban’a karşı direniş devam ediyor. Direnişin öncülüğünü, Sovyet Rusların işgaline karşı direniş çalışmalarını örgütleyen ünlü Afgan komutan Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud ve ülkenin yeni lideri konumunda olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih üstlendi. 



Taliban’a karşı direniş 

Bir ay içerisinde ülkedeki 34 vilayetten 33’ünü ele geçiren Taliban, Kabil’i de çatışmadan ele geçirince pek çok Afgan daha iyi bir yaşam için ülkeden ayrılmaya çalışıyor. Fakat bir dönem Sovyet askerlerine mezar olan Pençsir, direnişe geçmiş bulunuyor. 

“Pençsir Aslanı” olarak bilinen Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud ile kendisini ülkenin yeni lideri ilan eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih öncülüğünde toplanan silahlı güçler ve halk, Taliban güçlerine karşı direnildiğini ve Bağlan vilayetinin 3 bölgesinin geri alındığını bilgirdi. Pek çok güvenlik uzmanına göre Pençşir Vadisi, Taliban’a karşı direnişin yeniden kalesi olacak. 



80’li senelerden beri direniş yaşanıyor 

Kabil’in kuzeyindeki Hindu Kush’ta bulunan Pençşir Vadisi, 80’li senelerde Sovyetlere, 90’lı senelerde de Taliban’a karşı büyük bir direniş örneği göstermişti. Bu bölge, o senelerdeki savaşlardan kalan ve paslanan tanklarla dolu.  



“Pençşir Aslanı” Ahmed Şah Mesud 

Sovyetlere karşı direnişin temsilcisi ve öncüsü olan ünlü Afgan komutan Ahmed Şah Mesud, 11 Eylül saldırılarından yalnızca 2 gün önce, 9 Eylül 2001 tarihinde öldürüldü. Tacikistan asıllı Mesud, yaşadığı dönemde ülkenin tarihinin yeniden şekillenmesinde etkili oldu.  

Yorumlar (0)