Ünlü 'Afgan kızı' ülkesini terk ederek İtalya'ya gitti

1985’te fotoğrafçı Steve McCurry tarafından fotoğrafı çekilen ve National Geographic dergisine kapak olmasıyla meşhur olan "Afgan Kızı" Şarbat Gula, ülkesi Afganistan’ı terk ederek İtalya'ya gitti.

DÜNYA 26.11.2021, 10:43 27.11.2021, 16:09
Ünlü 'Afgan kızı' ülkesini terk ederek İtalya'ya gitti

Başbakanlıktan gelen yazılı açıklamada, 1985’te Peşaver'de bulunan bir mülteci kampında genç bir kız iken McCurry tarafından fotoğrafı çekilen ve National Geographic dergisinde bu fotoğrafıyla kapak olmasıyla meşhur olan Gula'nın, tahliye programı kapsamında Afganistan'dan ayrılarak İtalya'ya geldiği açıklandı.

Ünlü ‘Afgan kızı’ ülkesinden ayrılıp İtalya’ya gitti

Açıklamada, Ağustos ayında meydana gelen olayların ardından Gula'nın, ülkesini terk etme konusundaki yardım talebine cevap olarak; İtalya Başbakanlığının, Afganlar için yürürlükte olan tahliye, kabul ve entegrasyon kapsamında, "Afgan Kızı"nın İtalya'ya seyahatini organize ettiği ve Roma'ya varmasını sağladığı kaydedildi.

Fotoğraf çekildiğinde 13 yaşındaydı

Ünlü fotoğraf çekildiği zaman 13 yaşında olan Gula'nın hikayesi, Afganistan ve Sovyetler Birliği arasındaki savaş esnasında öksüz kalmasıyla başladı. Neredeyse herkesi etkileyen o fotoğraftaki kız merak konusu oldu. 2002’ye gelindiğinde, aralarında fotoğrafı çeken McCurry'nin de bulunduğu bir National Geographic ekibi, Afgan Kızı Gula'yı bulabilmek için Afganistan'a doğru yola çıktı. Ekip, uzun bir yolculuk sonucunda Afganistan'ın ücra bir yerinde Gula'ya ulaşmayı başardı.

Yorumlar (0)