UNICEF'ten milyonlarca çocuğa aşı kampanyası

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Yemen'de 2.8 milyon çocuğa difteri (kuşpalazı) aşısı kampanyası başlattı.

DÜNYA 04.09.2019, 17:52 04.09.2019, 19:25
UNICEF'ten milyonlarca çocuğa aşı kampanyası

Kampanyanın, 11 ilde 6-15 yaş arası yaklaşık 2.8 milyon çocuğa yönelik olduğu belirtiliyor. Şüpheli difteri (kuşpalazı) vakalarının ve bulaşıcı solunum yolu hastalıklarının yayılma riski yüksek olan alanların rapor edilmesine de odaklanılan kampanyada, toplumun katılımını ve aşı yönetimini de sağlamak üzere 6000'den fazla sağlık çalışanı görevlendirildi.

İlk olarak Ekim 2017’de bildirilen salgın, ülke genelinde hızla yayıldı ve 1300’den fazla insana bulaştı ve 100’ün üzerinde ölüme sebep oldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Yemen Temsilcisi Dr. Nevio Zagaria “Bu salgını kontrol etmek ve hayat kurtarmak için zamana karşı yarışıyoruz” dedi.

Yemen'deki difterinin hızla yayılması, rutin aşılama kapsamındaki büyük boşlukları göz önüne serdi. Tüm sağlık tesislerinin sadece %50'si kısmen veya tamamen işliyor.

Aşı kampanyasının, difteriyi kontrol etmek amaçlı aktivitelerin sadece bir parçası olduğu belirtiliyor. Bunun dışındaki paralel faaliyetler, gözetleme ve vaka tespitinin güçlendirilmesini, laboratuvar test kapasitesinin arttırılmasını, difteriye karşı anti-toksinlerin tedarik edilmesini ve dağıtılmasını içeriyor. Sağlık eğitimi ve bilinçlendirme kampanyaları da önem arzeden bir başka konu olarak UNICEF VE DSÖ çalışanlarının hedefleri arasında gösteriliyor.

Difteri nedir?

Difteri, bazı bakteri türlerinin ürettiği güçlü bir toksinin neden olduğu bulaşıcı bir solunum sistemi hastalığıdır. Öksürmek, hapşırmak ya da konuşurken oluşan damlacıkların hava kanallarına yapışması suretiyle yayılan bakterilerin yol açtığı difteriye karşı aşının, hastalığın önlenmesinde güvenli ve etkili bir yöntem olduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0)