UNICEF: Suriye'de her on saatte bir çocuk ölüyor

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), Suriye'de her on saatte bir çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu. Öte yandan, UNICEF 2 milyon 800 bin Suriyeli çocuğun da okula gidemediğini söyledi.

DÜNYA 13.03.2020, 14:17
UNICEF: Suriye'de her on saatte bir çocuk ölüyor

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu), Suriye'deki iç savaşın onuncu yılına girilirken, tüm dünyadan Suriyeli çocuklara yardımcı olunmasını talep etti. Yıllardır süregelen iç savaşın sonucu olarak her on saatte bir Suriyeli çocuğun öldüğünü söyleyen UNICEF, dünya kamuoyunu ve tüm hükümetleri Suriyeli çocukları unutmamaya ve yardım etmeye çağırdı.

UNICEF'in sahadaki araştırma sonuçlarına göre, Suriyeli 2 milyon 800 bin çocuk okula gitmezken, çocukların büyük bir bölümü de hayatında ders yüzü görmedi. UNICEF Almanya Direktörü Christian Schneider yardım talebinde bulunarak, "İnsanî yardım kampanyaları savaşları sonlandıramasa da toplumun en zayıf halkası olan çocukların acısını az da olsa hafifletiyor" şeklinde konuştu.

Suriye iç savaşı

15 Mart 2011'de Suriye'de başlayan hükümet karşıtı gösteriler birkaç ay içerisinde iç savaşa dönüştü. Tahran ve Moskova yönetimleri, Şam'ı askerî ve lojistik açıdan destekledi ve Suriye lideri Beşar Esad'ın iktidarda kalmasını sağladı. Öte taraftan, Arap Baharı sonrası boşluklar oluşan Orta Doğu coğrafyasında DEAŞ'ın hilafet ilanının ardından kurulan koalisyon sonrası Batı da savaşa katılmış oldu.

DEAŞ mücadelesinde başarıya ulaşılırken, Şam yönetimi, 2019 yılında ülkedeki cihatçı ve muhalif grupların son kalesi olarak görülen İdlib'e yönelik harekat kararı aldı. Suriye yönetimiyle geçmişten bu yana süregelen yakın ilişkileri bilinen Rusya'nın verdiği hava desteğiyle Esad kaybettiği pek çok bölgede gücünü tekrardan konsolide ederken, çatışmalar İdlib bölgesinde devam ediyor. 

İdlib ve çevresinde son zamanlarda giderek şiddetlenen çatışmalar sonrasında yaklaşık bir milyon Suriyelinin Türkiye sınırına doğru hareket ettiği kaydediliyor. UNICEF'e göre Suriye'de yerinden yurdundan edilenlerin yaklaşık yüzde 60'ını çatışmalar arasında kalmış, "şiddete, evsizliğe ve yokluğa mahkum edilmiş" çocuklar oluşturuyor.

Türkiye'nin Suriye'de 12 gözlem noktası bulunuyor. Ülkenin kuzeybatısındaki İdlib'de 28 Şubat'ta düzenlenen saldırıda 34 Türk askeri hayatını kaybetmişti.

Yorumlar (0)