Umutlar tükenmek üzere

Chandrayaan-2 misyonundaki Vikram yüzey aracı ile bağlantı kurma umutları, aradan geçen 14 günün ardından bugün sona eriyor.

DÜNYA 21.09.2019, 10:47 21.09.2019, 17:17
Umutlar tükenmek üzere

Vikram yüzey aracıyla bağlantıyı yeniden sağlama çabaları bugün itibariyle tükeniyor. Bağlantının tekrar kurulması için Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu'nun (ISRO) 14 günü bulunuyordu. Chandrayaan misyonundaki yüzey aracı ve arazi gezgininin 14 Dünya gününe denk bir görev ömrü vardı.

Yüzeye 2,1 kilometre kala

Hindistan; Rusya, ABD ve Çin'in ardından “Ay’a iniş yapmayı başaran” dördüncü ülke olmayı hedefliyordu. Yaklaşık yedi hafta (384.000 km) süren ve Ay’ın Güney Kutbu’na inme amacı taşıyan Chandrayaan-2’nin yolculuğu sona ermiş, Ay’ın yörüngesine oturan Chandrayaan-2’nin bıraktığı Vikram ismindeki yüzey aracıyla bağlantı, Ay’a inişe birkaç dakika (yüzeye 2,1 km) kala kesilmişti. 

Uzay ajansının, Vikram ile kaybedilen kontağı yeniden kurma çabaları o zamandan beri devam ediyordu. 

Yeri tespit edilmişti

Kaybedildikten bir gün sonra ISRO, arazi gezgininin yörünge aracı kamerası tarafından Ay yüzeyinde tespit edildiğini duyurmuş, Vikram uzay aracının zor bir iniş yaptığını açıklamıştı.

Chandrayaan-2 misyonundaki ISRO yetkililerinden biri daha sonra, arazi aracının Ay yüzeyinde tek bir parça olarak bulunduğunu, hasar aldığını fakat kırılmadığını ve yan yatmış olduğunu belirtmişti. Yetkili, “Pragyan orada (Ay yüzeyinde) tek bir parça halinde, kırılmamış ve parçalara ayrılmamış durumda. Eğik konumda.” ifadelerini kullanmıştı.

Başka bir ISRO yetkilisi basına verdiği demeçte, "Aşamalı olarak, her geçen saatte bataryadaki mevcut gücün tükendiğini ve güçlendirilmesi ya da çalıştırılması için geriye hiçbir şeyin kalmayacağını hayal edebilirsiniz" deyip çok çalıştıklarının fakat umutlarının tükendiğinin haberini vermişti.

"Hindistan'ı her zaman gururlandırdınız!"

Gelişmeleri yakından takip eden Hindistan Başbakanı Narendra Modi: “Umutlu kalıyoruz ve uzay programımızda çok çalışmaya devam edeceğiz” diye belirtmiş, programda çalışan herkes için “Ellerinizden gelenin en iyisini yaptınız ve Hindistan'ı her zaman gururlandırdınız. Bunlar cesur olmanız gereken anlar ve biz de cesur olacağız!” demişti. Birkaç gün öncesinde de ISRO tarafından yapılan paylaşımda "Umutlarını kaybetmeyen ve yanımızda olan herkese teşekkürler. Dünyanın dört bir yanındaki Hintlilerin umutları ve hayalleri ile ilerlemeye devam edeceğiz!" ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar (0)