Umutlandıran açıklama: "Delta son büyük varyant olabilir"

Eski FDA (ABD İlaç ve Gıda Dairesi) yöneticisi Dr. Scott Gottlieb, COVID-19'un (yeni tip koronavirüs) Delta varyantının son büyük enfeksiyon dalgası olabileceğini ifade etti.

DÜNYA 24.09.2021, 00:50 24.09.2021, 01:25
Umutlandıran açıklama: "Delta son büyük varyant olabilir"

FDA çatısı altında 23 sene görev yapan Dr. Scott Gottlieb, ABD medyasına verdiği demeçte, Delta varyantının ABD'nin son büyük enfeksiyon dalgası olma potansiyeli taşıdığına ve COVID-19'un problem teşkil etmeye devam edebileceğine işaret etti.

Gottlieb, "Delta dalgası beklenmeyen bir şey değildi. Bir diğer varyant ile mevcut bağışıklık delinmezse, Delta varyantı son büyük enfeksiyon dalgası olacak fakat yaygın bir risk haline gelecek." dedi.

Ülkedeki yetişkinlerin yüzde 76'sının en az bir doz aşı yaptırdığına işaret eden Gottlieb, "Vaka oranlarının azaldığını ve yayılma hızının yavaşlamaya başladığını görmek için toplumun yaklaşık yüzde 80 veyahut 85 oranında aşılanmış olması lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Eski FDA yöneticisi, özellikle soğuk havalar yaklaştıkça Delta varyantının etkisini devam ettirebileceğinin ve vakalarda yükseliş meydana gelebileceğinin altını çizdi.

"Grip vakaları ile birlikte dolaşan COVID-19 varsa..."

Grip vakaları ile birlikte dolaşan COVID-19 virüsünün vaka ve can kayıplarını daha fazla artırabileceğine değinen Gottlieb, "Zorluk şu ki zaten halihazırda bir gribimiz var ve griple birlikte dolaşan COVID-19 varsa, bu iki bulaşıcının sebep olacağı kümülatif hastalıklar ve ölüm toplumun taşıyamayacağı oranda fazla olacak." dedi.

Gottlieb, ofislerin daha az nüfuslu duruma getirilmesine ve kamusal alanlarda en azından gönüllü olarak maske takılmasının önemine işaret etti.

Ülkede 87 bin aktif vaka bulunuyor

Johns Hopkins Üniversitesi verileri doğrultusunda, geçtiğimiz hafta çarşambadan itibaren ülkede her gün ortalama 130 bini aşkın yeni COVID-19 vakası kaydedildi. Bu rakamın 14 Eylül tarihine kadarki zaman diliminin dikkate alındığı 2021 yazı ortalamasından (günlük 172 bin) düşük olsa da 2,5 ay evvelki rakamların 11 katından daha fazla olduğuna vurgu yapıldı.

ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı'na göre, bugün itibarıyla ülkedeki hastanelerde 87 bine yakın COVID-19 hastası bulunuyor ve ABD genelinde yüzde 80 doluluk oranına sahip yoğun bakım yataklarının yüzde 25'i COVID-19 hastaları tarafından işgal edilmiş halde.

Yorumlar (0)