UMH'den AB kararına eleştiri!

UMH, AB'nin Libya'ya silah ambargosunu denetleme kararının başarısız olacağını bildirdi.

DÜNYA 19.02.2020, 06:57
UMH'den AB kararına eleştiri!

BM (Birleşmiş Milletler) nezdindeki meşru Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Dışişleri Bakanlığı, "AB'nin (Avrupa Birliği) Libya’ya silah ambargosunun denetlenmesi kararının başarısız olacağını" kaydetti.

UMH Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Libya'ya silah ambargosunu havadan ve karadan denetleme kararının, mevcut haliyle özellikle de doğu bölgesindeki kara sınırı ve hava sahasında başarılı olamayacağı vurgulandı. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin özellikle doğuyu işaret etmesi ise Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin bu bölgede etkin olması.

"UMH'nin askerî ittifak hakkı var"

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin, daha önce pek çok kez BMGK'nin (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi), yasa dışı yollardan Libya'ya silah girişinin yasaklanması yönünde aldığı kararların uygulanması çağrısında bulunduğu vurgulanan açıklamada, ayrıca Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin, meşru kanallar aracılığıyla müttefikleriyle askeri ittifaklarını sürdürme hakkı olduğunun altı çizildi.

Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanlarının, Brüksel’de önceki gün düzenledikleri toplantıda Libya’ya silah ambargosunu havadan ve karadan denetleme kararı alınmış, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise ambargoyu denetlemek için Akdeniz’in doğusunda operasyon başlatılacağını ilan etmişti.

Yorumlar (0)