Uluslararası Ceza Mahkemesi "Arakan" kararını duyurdu!

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçlarla ilgili soruşturma başlatılmasına izin verdi.

DÜNYA 14.11.2019, 17:14 14.11.2019, 17:38
Uluslararası Ceza Mahkemesi "Arakan" kararını duyurdu!

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçlara ilişkin yazılı açıklamada bulundu. 

Söz konusu açıklamada, Arakanlı Müslümanların Bangladeş'e tehcir edildiği iddiasına ilişkin, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısının soruşturma başlatmasına izin verdiği ifade edildi. 

Myanmar'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olmadığı ancak söz konusu suçların kısmen işlendiği Bangladeş'in üye olması nedeniyle yargının yetkisini kullanabileceği ifade edildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Fatou Bensuda, 4 Temmuz 2019 tarihinde Myanmar'ın Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği suçlara ilişkin soruşturma başlatılması talebinde bulunmuştu.

Gambiya, pazartesi günü Myanmar'ı Arakan Müslümanlarına soykırım yaptığı suçlamasıyla Birleşmiş Milletler'in (BM) en yüksek yargı organı Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayet etti ve "Myanmar'ı soykırım faaliyetlerini derhal durdurmaya çağırıyoruz." açıklamasında bulunmuştu. Gambiya, başvurusunu İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) adına yaptığını belirtmişti. 

Myanmar'ın soykırım faaliyetleri uyguladığı iddia ediliyor

Myanmar ordusu, 2017 yılında ayaklanma karşıtı bir operasyon başlatarak Arakan bölgesindeki Rohingya Müslümanlarını hedef aldı ve Gambiya'nın başvurusuna göre bölgedeki sivillere toplu tecavüz, toplu katliam ve evlerinin yakılarak yerlerinden zorla kovulmaları gibi soykırım faaliyetleri uyguladı.

700 binden fazla Rohingya Müslümanı, sınır komşusu Bangladeş'e iltica ederek başlarına gelen olaylardan dolayı mülteci statüsüne başvurduklarını açıkladı.

"Rohingyalıların tamamını yok etme" iddiası

Gambiya, başvurusuyla yaptığı açıklamasında "katliam, ciddi vücut ve zihinsel zararlar, fiziksel yıkım yaratacağı hesaplanan şartların dayatılması, doğumları engelleyecek önlemlerin dayatılması ve zorlama sonucu yer değiştirilmesi; soykırımsal bir özellik taşımakta ve Rohingyalıların bir kısmını veya tamamını yok etme niyetiyle yapılmakta" iddiasında bulundu.

Gambiya'nın Adalet Bakanı Abubakar Marie Tambadou, başvurunun "tüm ülkeleri bağlayan soykırım karşıtı normları yüceltmek ve güçlendirmek amacıyla yapıldığını" açıkladı.

Myanmar'ın BM Temsilcisi iddiaları reddediyor

BM tarafından Ekim ayında bölgeye gönderilen bir keşif heyeti, bölgede "ciddi bir soykırım tekrarı riski" olduğunu söyledi. BM'nin heyetine cevap olarak Myanmar'ın BM Temsilcisi Hau Do Suan, BM heyetinin araştırmasının tek taraflı olduğunu ve "yanlış yönlendiren bilgiler ve ikinci kaynaklara dayalı olduğunu" belirtmişti. Hau, 1948 Soykırım Sözleşmesi'ni imzalayan ülkesinin sorumluluklarını ciddiye aldığını söylemişti. 1948 tarihli sözleşmeyi imzalayan ülkeler, soykırım faaliyetlerini engellemek ve cezalandırmakla mesul.

Uluslararası Ceza Mahkemesi savcıları, Temmuz ayında mahkemenin bir yargıcının iznini alarak Myanmar'daki insan hakları ihlali iddialarını soruşturmak için başvuruda bulunmuştu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, ülkeler arasındaki ihtilaflara baksa da cezalarını bireysel tabanda veriyor; yani ülkeleri tamamıyla cezalandırmıyor.

Yorumlar (0)