Uluslararası Af Örgütü'nden çağrı: Göçmenleri kabul edin!

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), göçmenlerin Avrupa'ya geçmelerini sağlamak için Türkiye'nin sınır kapılarını açmasının ardından, Yunanistan ve Bulgaristan’a göçmenleri kabul etme çağrısında bulundu.

DÜNYA 29.02.2020, 11:35
Uluslararası Af Örgütü'nden çağrı: Göçmenleri kabul edin!

Türkiye, İdlib'de Türk askerlerine düzenlenen saldırının ardından, mültecilerin Avrupa'ya geçebilmeleri için sınır kapılarını açtı. Bunun üzerine bir grup göçmen, Avrupa'ya geçme düşüncesiyle Edirne sınırına doğru yola koyuldu.   

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Araştırma Direktör Yardımcısı Massimo Moratti, konuya ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu.

Açıklamada, Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin, Türkiye'ye gelen göçmenlerin sorumluluğunu paylaşmak için daha fazla şey yapmaları gerektiği kaydedildi. 

"Göçmenlerin ülke topraklarına erişimi sağlanmalı"

Sınırda bulunan güvenlik güçlerinin göçmenlere karşı aşırı güç kullanmaması gerektiği belirtilen açıklamada, "Yunanistan ve Bulgaristan, koruma arayan insanların ülke topraklarına erişimini sağlamalı. Geçerli seyahat belgelerine sahip olup olmadıklarına bakılmaksızın resmi sınır geçişlerinden geçmelerine izin verilmeli." denildi. 

Miçotakis ne demişti?

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkesine geçmeye çalışan göçmenlere ilişkin yaptığı açıklamada, "Önemli sayıda göçmen büyük gruplar halinde Yunanistan-Türkiye sınırında toplandı ve ülkeye yasadışı girmeye çalıştı. Açık olmak istiyorum, Yunanistan’a hiçbir yasa dışı girişe tolerans gösterilmeyecek. Sınır güvenliğimizi artırıyoruz." ifadelerini kullanmıştı. 

Öte yandan Miçotakis, Suriye’de yaşanan gelişmelerde Yunanistan’ın sorumluluğu olmadığını belirterek, başkalarının kararlarının sonuçlarına katlanmak zorunda olmadıklarını vurgulamıştı. 

Yorumlar (0)