"Ülkemiz batan bir gemi, adım atmazsak tamamen batacak"

Lübnan Parlamentosu Başkanı Berri, ülkesini "batan bir gemiye" benzetti ve derhal gerekli adımlar atılmazsa "geminin batacağı" uyarısında bulundu.

DÜNYA 18.11.2019, 17:26 18.11.2019, 17:27
"Ülkemiz batan bir gemi, adım atmazsak tamamen batacak"

Lübnan Parlamentosu Başkanı ve Şii Hizbullah grubunun müttefiklerinden olan Nabih Berri, El Cumhuriye gazetesinin haberine göre ülkesini "batan bir gemiye" benzetii ve ülkede hükümet kurma çabalarının "tamamen donduğunu", böyle giderse "geminin batacağını" söyledi.

Büyük bir kamu borcu ve ekonomik durgunlukla mücadele eden Lübnan, Başbakan Saad Hariri'nin 29 Ekim'de istifasına da sebep olan eylemlerle 1 aydır çalkalanıyor.

Bankalar 1 ay sonra ilk kez iş görmeye başlayacak

Eylemler başladığından beri kapalı olan Lübnan bankaları, Pazar günü yaptıkları açıklamada geçici bir önlem olarak kişi başı haftada bin dolar para çekme ve sadece acil kişisel harcamaları kapsayacak şehirde yurt dışına para transferi yapma imkânı sağlayacaklarını duyurdu. Bir banka çalışanları sendikası ise Pazartesi günü bankaları kapalı tutan grevin devam edip etmeyeceğine karar vereceğini açıkladı.

Safadi'nin çekilmesi kaosu artırdı


Başbakanlık için adı geçen eski Finans Bakanı Muhammed Safadi

Lübnan'da acil bir şekilde reform yapılması için gerekli olan yeni bir hükümetin kurulmasına yönelik çabalar, eski Finans Bakanı Muhammed Safadi'nin başbakanlık adaylığını geri çekmesiyle büyük bir darbe yedi. Safadi'nin adaylığını geri çekmesi, ülkedeki siyasilerin tümünün birbirlerini suçlamasına yol açtı.

Eylemciler, Safadi ismine karşı çıktıklarını çünkü Safadi'nin de ülke yönetiminde istemedikleri "siyasi elitin" bir parçası olduğunu belirtti. 

Hizbullah, "siyasi uzlaşma görüşmelerini" duyurdu

İran tarafından da desteklenen Hizbullah, hükümet kurulabilmesi için "siyasi partiler ve hatta eylemcilerin liderleri" arasında düzenlenecek "siyasi uzlaşma görüşmeleri" olacağını belirtti ancak ne zaman gerçekleşeceğine yönelik bir açıklama yapmadı.

Hariri yeniden isteniyor


Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Şeyh Naim Kasım

Hizbullah'ın ikinci adamı olarak da bilinen Şeyh Naim Kasım, İran basınına verdiği bir röportajda yeni hükümetinin gündemindeki ilk konunun sokakları sakinleştirmek olacağını söyledi. Hizbullah grubu ve Parlamento Başkanı Berri, istifa eden Saad Hariri'nin yeniden başbakan olmasını istiyor. Hariri, Körfez Arap devletleriyle ve Batı ülkeleriyle iyi ilişkileriyle biliniyor.

El Cumhuriye gazetesinin haberine göre Lübnan Parlamentosu Başkanı Nabih Berri, Hariri'nin yeniden bir hükümet kurması yönünde bir umudu olduğunu belirtti.


Lübnan'ın istifa eden başbakanı Saad Hariri

Lübnan Başbakanı, ülkedeki mezhepsel güç paylaşımı üzerine dayalı sisteme göre Sünni Müslüman olmak zorunda.

Yorumlar (0)