Ülkede siyasi kriz: Hükümet düştü

Romanya’da Başbakan Florin Citu'nun önderliğindeki azınlık hükümeti, Meclis'e verilen gensoru önergesinin kabul edilmesi ile düştü.

DÜNYA 05.10.2021, 20:59 06.10.2021, 14:57
Ülkede siyasi kriz: Hükümet düştü

AB'nin (Avrupa Birliği) en fakir üye ülkelerinden biri olan Romanya'da siyasi kriz patlak verdi. Başbakan Florin Citu'nun 9 ay evvel kurduğu azınlık hükümeti PSD (Sosyal Demokrat Parti) tarafından Meclis'e sunulan gensoru önergesi 281 oyla kabul edildi. Gensoru önergesine eski koalisyon ortağı USR-Plus (Özgürlük Birlik ve Dayanışma Partisi), Romanya'yı Kurtar Birliği ve aşırı sağcı AUR (Rumen Birliği için İttifak Partisi) tarafından desteklendi

Gensoru önergesi ezici çoğunlukla kabul gördü

Gensoru önergesinin kabul görebilmesi için Meclis'te yer alan 466 milletvekilinden 234’ünün lehte oy vermesi gerekirken, Citu hükümetine karşı verilen gensoru önergesi ezici bir çoğunlukla kabul edilmiş oldu.

Siyasi kriz bir ay evvel başladı

Siyasi kriz yaklaşık olarak bir ay evvel Citu'nun bir bölgesel kalkınma programına imza attığı için USR-Plus'tan Adalet Bakanı Stelian Ion'u görevden almasıyla başlamış, USR-Plus, üç partili koalisyondan ayrılma yönünde karar almıştı. 

Erken seçim olasılığı görülmüyor

Devlet Başkanı Klaus Iohannis, hükümetin düşmesinin akabinde yeni bir başbakan adayı göstermeden evvel tüm Meclis partileri ile görüşme yapacak. Citu ise 45 günlük süre zarfı boyunca hükümetin başında kalabilecek. Milletvekilleri iki defa yeni bir başbakan üzerinde anlaşmaya varamazlarsa Citu tekrar başbakan olarak atanabilecek. 

Romanya'da erken seçim düşük bir olasılık olarak gözükürken, uzmanlar USR’nin yeni bir başbakan ile eski koalisyonu tekrar kuracağı görüşünde.

Yorumlar (0)