Ülkede kuraklık alarmı: Su kullanımı kısıtlandı

İspanya'daki kuraklık problemi sebebiyle ülkenin güneyindeki Sevilla şehrinde temel gereksinimler haricinde su kullanımı yasaklandı.

DÜNYA 03.10.2022, 21:26
Ülkede kuraklık alarmı: Su kullanımı kısıtlandı

Sevilla Belediyesi'ne bağlı olan su idaresi firması Emasesa, kuraklık probleminin gitgide büyümesi ve barajlardaki su miktarının 268 hektometreküpün altına düşmesinden ötürü temel gereksinimler haricinde suyun kullanımına yasak getirildiğini duyurdu.

Kentteki bütün kişi ve kurumları kapsayan yasağa riayet etmeyenler için para cezaları verileceği bildirildi.

Sevilla Belediye Başkanı Antonio Munoz, "Gereksizce su tüketimlerine karşı tavsiye vermeyi bırakarak yasaklara geçiş yapıyoruz. Halihazırdaki rezervlerimize uygun olmayan uygunsuz su kullanımlarına ceza vermeye başlayacağız." diye konuştu. 

Kişi başı günlük tüketim 90 litreye düşürülecek

Havuz doldurma, bahçe sulama ve araba yıkama gibi temel gereksinim sayılmayan su kullanımına yasak getiren Sevilla Belediyesi, su kaynağı kıtlığı sebebiyle alarm durumuna geçtiğini, günde kişi başına su tüketimini 90 litreye kadar düşürmeyi amaçladıklarını açıkladı.

Son 30 senenin en kurak dönemini geçiren ülkenin genelinde gölet ve barajlardaki su doluluk oranı yüzde 28,5 seviyesinde ölçülüyor.

Sevilla'dan da geçen Guadalquivir Nehri'ndeki doluluk oranı ise yüzde 20'lere dek geriledi.

Kuraklık problemi, üzüm ve zeytin üretimi başta olmak kaydıyla tarım sektörünü de olumsuz yönde etkiliyor.

Yorumlar (0)