Ülkede herkes 1-2 yaş gençleşecek

Güney Kore'de yaş hesaplamak amacıyla kullanılan geleneksel yöntemler yerine Haziran 2023 tarihi itibarıyla uluslararası hesaplama yöntemine geçilecek. Yeni sistemde, halkın yaşlarının bir veyahut iki yaş küçülmesi öngörülüyor.

DÜNYA 08.12.2022, 23:57
Ülkede herkes 1-2 yaş gençleşecek

Güney Kore Ulusal Meclisi'nde, ülkede an itibarıyla kullanılmakta olan farklı yaş sistemlerinin yerine doğum gününe dayanan uluslararası yaş hesaplama yöntemine geçiş yapılması kabul gördü.

Ülkede Haziran 2023'ten itibaren resmi olarak yürürlüğe girecek olan uluslararası yaş hesaplama yöntemi, bütün idari ve yargı birimlerinde kullanılacak.

Bahse konu yeni sistemde, halkın yaşlarının bir veyahut iki yaş küçülmesi öngörülüyor.

İktidarda bulunan Halkın Gücü Partisi Milletvekili Yoo Sang-bum, Güney Kore Ulusal Meclisi'nde gerçekleştirdiği konuşmada, yaş hesaplama yöntemlerinin yeniden gözden geçirilmesiyle gereksiz ekonomik ve sosyal maliyetlerin azaltılmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Yoo, farklı yaş hesaplama yöntemleri sebebiyle sosyal ve yasal problemlerin yanı sıra karışıklıkların da sürdüğünü kaydetti.



Üç farklı sistem kullanılıyor

Ülkede halihazırda üç yaş hesaplama sistemi yaygın olarak kullanılıyor.

Bu bağlamda, en fazla kullanılan sistemde bebekler doğduğunda bir yaşındaymış gibi sayılıyor ve her sene 1 Ocak günü yeni yaşlarına giriyorlar.

Bir diğer yöntemde, bireyin doğduğundaki yaşı sıfır olarak sayılıyor ve her sene 1 Ocak tarihinde bir yaş daha yaşlanıyor. Bahse konu yöntem, genel olarak bireylerin sigara ve alkol içmek için yasal yaşlarının hesaplanmasında kullanılıyor.

Fakat ülke, global olarak kabul edilen, bireylerin her sene doğdukları günlerde yaş almasına ilişkin yöntemi de kullanıyor.

Yaş hesaplamasında birbirinden farklı yöntemlerin kullanılması, idari ve tıbbi hizmet sağlama gibi hususlarda karışıklıklara ve gereksiz sosyal maliyetlere yol açıyor.

Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, geçtiğimiz seçim kampanyası sürecinde bütün yaş sistemlerini birleştireceklerini ve karışıklıklara bir son vereceklerini vadetmişti.


(Güney Kore Devlet Başkanı)

Yorumlar (0)