"Ülke çapında sokağa çıkma yasağını düşünmeliyiz!"

Rusya Başbakanı Mikail Mişustin, bugün Rusya'nın üst üste altıncı gün vakalarda artış kaydetmesinin ardından yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını durdurmak için bölge valilerinden kısmi sokağa çıkma yasağı ilan etmeyi düşünmelerini istedi.

DÜNYA 30.03.2020, 13:50 30.03.2020, 14:06
"Ülke çapında sokağa çıkma yasağını düşünmeliyiz!"

Başkent Moskova'da vaka sayısının 1.000'i geçmesinden sonra salgının yayılmasını engellemek için bugünden itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Başbakan Mişustin önlemlerin ülke çapında düşünülmesi gerektiğini söyleyerek, "(Rusya'nın bölgesel) liderlerinden (Moskova'nın) deneyimine dikkat etmelerini ve bu tür önlemleri kendi bölgelerinde uygulamayı düşünmelerini rica ediyorum" ifadelerini kullandı.

Finlandiya ve Norveç ile sınır paylaşan Rusya'nın kuzey kutbundaki Murmansk bölgesi gibi bazı bölgeler zaten karantina önlemlerini harekete geçirmişken, diğer bölgelerin çoğu henüz herhangi bir önlem almadı.

Ancak bazı bölgelerde de alınan önlemlerin halk tarafından umursanmadığı söyleniyor. Örneğin; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın bir müttefiki olan Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, Moskova'daki vatandaşların yüzde 20'sinin kendi kendini tecrit etme uygulamasını görmezden geldiğini, fakat yetkililerin halkın hareketini kontrol etmesine izin verecek bir yapay zeka sisteminin hafta sonuna kadar faaliyete geçeceğini umduğunu söyledi.

Moskovalıların sadece en yakın dükkandan yiyecek veya ilaç almasına, acil tıbbi tedavi görmesine ve yeni kurallar çerçevesinde çöplerini çıkarması için dışarı çıkmalarına izin veriliyor.

Önlemlere uymayan vatandaşlara seslenen Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, "Bu şimdi bazılarınız için bir tür oyun ya da bir tür Hollywood gerilim filmi gibi görünebilir. Ancak sizi temin ederim ki bu bir oyun değil" şeklinde konuştu.

Rusya Covid-19 salgınını şu ana kadar birçok Avrupa ülkesine kıyasla daha hafif bir şekilde geçiriyor olsa da, birçok yetkili açıklanan verilerin doğruluğu konusunda şüpheleri olduğunu dile getiriyor.

Levada Merkezi tarafından yapılan bir ankete göre, Rusların sadece yüzde 16'sı koronavirüs hakkında resmi bilgilere tamamen güvenirken, yüzde 24'ü bunlara hiç güvenmediklerini söyledi.

Rusya'nın ülke çapındaki teyit edilen yeni tip koronavirüs vaka sayısı Pazartesi günü 302 daha yükselerek toplamda 1.836'ya çıktı. Yetkililer, Rusya genelinde dokuz kişinin öldüğünü söylüyor.

Yorumlar (0)