Ukrayna'ya göre Rusya'nın "rütbeli" kaybı bin 500'ü buldu

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşta 9 ay geride kaldı. Ukrayna tarafından duyurulan bilgilere göre savaşta Rus ordusunda görevli bin 500 "rütbeli" öldü. Bunlardan 10'unun general ve 150'sinin albay olduğu iddia edildi.

DÜNYA 29.11.2022, 14:14 29.11.2022, 14:23 Hakan Öksüz
Ukrayna'ya göre Rusya'nın "rütbeli" kaybı bin 500'ü buldu

24 Şubat'ta başlayan Ukrayna-Rusya savaşında çatışmalar dinmek bilmiyor. Kış aylarında çatışmaların bir nebze de olsa yavaşlayacağı düşünülüyor. Edinilen bilgilere göre savaşın ilk günlerinden beri Rus ordusunun kaybettiği subay sayısı bin 500'ü buldu. Ölen yüksek rütbeli komutanların arasından 160'ının general ve albay olduğu belirtildi.

ABD'ye göre her iki tarafın da kaybı 100 bini aştı

Ukrayna'daki cephelerde lojistik açıdan sıkıntılar yaşayan Rus ordusunda rütbeli kaybının fazla olması Kremlin'in moralini bozuyor. Zaman zaman iletişim konusunda da çeşitli sorunlarla karşılaşan Rus ordusundaki "rütbeli" kaybı, Ukrayna basınında da yer buluyor. ABD Genelkurmay Başkanı Mike Riley tarafından aktarılan bilgilere göre her iki ülkenin de kaybettiği asker sayısı 100 bini aşmış durumda. 

Şubat ayında başlayan savaşın ilk günlerinde kendinden son derece emin olan Rus ordusu, birkaç gün içinde Kiev'in kontrol altına alınabileceğini düşünüyordu. Ne var ki savaşın gidişatı, Rusya'nın beklediği gibi olmadı. Rus ordusuna karşı direnişe geçen Ukrayna, Batılı ülkelerden de aldığı silah desteğiyle Kremlin'e zor zamanlar yaşattı. 

Ukrayna'ya göre Rusya'nın yaklaşık bin 500 rütbeli askeri öldü

Savaşın üzerinden geçen 9 ayda iki ordu da ciddi kayıplar yaşadı. Ukraynalı albay Anatoly "Stirlitz" Stefan, Rus ordusunun kaybettiği rütbeli sayısını açıkladı. Buna göre Rus ordusu savaş boyunca 10 generalini kaybetti. 150 albayın da öldüğü savaşta Rus ordusunun kaybettiği "yüksek rütbeli" sayısının bin 500'ü geçtiği kaydedildi. Ölen rütbelilerden 205'inin binbaşı, 296'sının ise yüzbaşı olduğu belirtildi. 

Rusya ve Ukrayna'dan farklı veriler geliyor

Kremlin'den gelen açıklamaya göre ise Rusya savaşta 9 bin 311 asker kaybetti. Ukrayna'ya göre ise Rusya'nın kaybettiği asker sayısı 87 bin 310. Savaş içindeki ülkelerin "moral bozma" amaçlı çarpıtılmış bilgiler yayabileceğini kaydeden askeri uzmanlar, söz konusu verilerin gereğinden fazla ciddiye alınmaması gerektiğini savunuyor. Edinilen bilgilere göre savaşın ilk günlerindeki koordinasyon eksikliği nedeniyle Rus ordusunda ciddi bir sıkıntı yaşandı. Çok sayıda rütbelinin de bu dönemde öldüğü iddia edildi. 

Yorumlar (0)