Ukrayna'nın elleri tetikte kadın askerleri: "Zafere kadar cephede savaşacağız"

Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlattığı savaşın ilk gününden bu yana kadınlar, aylardır cephede her koşulda görev yapıyor. Donetsk’te, Ukrayna-Rusya orduları arasında en yoğun çatışmaların meydana geldiği Donbas cephesinde görevli olan Ukraynalı kadın askerler yaşadıklarını anlattı.

DÜNYA 16.08.2022, 16:11 16.08.2022, 16:23
Ukrayna'nın elleri tetikte kadın askerleri: "Zafere kadar cephede savaşacağız"

Donbas’ta, Kramatorsk ilçesine bağlı Slavyansk kentine yakın bir yerde bulunan askeri toplanma merkezindeki Ukraynalı kadın gönüllü savaşçılar ile askerler, cephede görev yapıyor.

Kadınlar, silahları ellerinden bırakmıyor

Rusya'nın 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'ya saldırdığı günden beri cephede kalan kadınlar, aylardır evlerine gitmeyerek aldıkları emirlere göre her şartta ve her yerde görevlerini yerine getirmek için elinden silahı bırakmıyor.

Donetsk cephesindeki kadınlardan bazıları, yıllardır asker olarak orduya hizmet ederken bazıları da gönüllü bir şekilde savaşa dahil olmaya karar verdi.

Askeri toplanma merkezindeki kadınlar silahlarını her gün temizleyerek bakımını yaparken aynı şekilde çay ve yemek yapma konusunda aşçılara da destek olmaya çalışıyor.

6 aydır evine gitmiyor

Donetsk'teki cephede konuşlanan Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin taburunda görevli 28 yaşındaki Svetlana, 2014'ten beri subay olarak orduda görev yaptığını aktardı.

Kara Kuvvetlerinde yüzbaşı olan Svetlana, orduda yıllardır çalıştığını fakat savaş sebebiyle artık doğrudan cephede bulunduğunu belirterek "Durum şimdi daha ağır ve bu sebeple artık cephede görev yapmaktayım." açıklamasını yaptı.

Svetlana, ilk başta Luhansk bölgesinde, bugün ise Donetsk'teki cephede görev aldığını aktararak, şunları söyledi:

"Biz gerek erkekler gerek kadınlar, omuz omuza burada birlikte savaşıyoruz. Erkeklerin yapamadığını kadınlar, kadınların yapamadığını erkekler yapabiliyor. Birbirimize destek veriyoruz."

Cephede bulunmaktan dolayı kadın olarak bir zorluk yaşamadığını söyleyen Svetlana, sözlerine şöyle devam etti:

"İnsan bu şekilde her şeye alışabiliyor. Savaş başladığından bu yana 6 aydır izne ayrılmadım. Eve gitmedim. Tabii ki biz bir yerde durmuyoruz. Sık sık konumumuz değişiyor. Nereye gitmek gerekiyorsa silahımızla oraya gidiyoruz. Kadınların taburumuzdaki oranı yüzde 10. Biz her şeye hazırız, her koşulda savaşmaya hazırız. Hiçbir zaman savaş motivasyonumuz düşmez."

Gönüllü çift, aynı taburda görev alıyor

Yüzbaşı Svetlana'nın olduğu taburda, eşi ile gönüllü bir şekilde görev yapan 36 yaşındaki Saşa ise savaş başlayınca hemen cepheye gitmeye karar verdiklerini ifade etti.

Saşa, "Savaş başladı. Cepheye gitmeye karar verdik. Çünkü biz cepheye gitmesek Ukrayna’yı kim savunacaktı?" şeklinde konuştu.

Vatanını savunmak için bir insanın profesyonel asker olmasına gerek olmadığını, burada cesaretin önemli olduğunu ifade eden Saşa, 20 yaşında bir oğlu olduğunu, güvenli bir yere onu tahliye ettiklerini, önce eşiyle savaş eğitimi aldıklarını ve aylardan beri cephede yer aldıklarını söyledi.

Saşa, yoğun atışlar yaşandığında eşiyle birbirlerine sahip çıktıklarını aktararak "Bazen çatışmalar sırasında ne duvar ne diğer yapılar kimseyi koruyamaz. Burada şansa da ihtiyacımız var ama eşimle birlikte birbirimize sahip çıkma gücümüz bizi kurtarıyor. Yoğun çatışmalar da yaşadık." açıklamasını yaptı.

Saşa'nın 40 yaşındaki eşi İrina da savaşın başından beri gönüllü bir şekilde cephede bulunduğunu söyledi. 28 Şubat'tan bu yana Saşa ile cephede olduklarını dile getiren İrina, "Tabii ki belli zorluklar var fakat görevi yerine getirmeye çabalıyoruz." sözlerini kullandı.

İrina, bir muhasebeci olduğunu ve yer aldığı taburda da bu açıdan gereken çalışmaları yaparak orduya destek verdiğini kaydetti.

Yorumlar (0)