Ukraynalı sinemacılardan Cannes'da savaş protestosu: Siren sesleri damga vurdu!

Bu yıl 75'incisi gerçekleştirilen Cannes Film Festivali'nin galası öncesinde siren sesleri geceye damga vurdu. Ukraynalı sinemacılar, 'Butterfly Vision' isimli yapımın gösteriminden önce 'hassas içerik' kartlarını kırmızı halıda taşıyarak, "Ruslar Ukraynalıları öldürüyor. Bu soykırım ile ilgili konuşmayı rahatsız edici ya da saldırgan buluyor musunuz?” ifadelerinin yer aldığı bir pankart açtı.

DÜNYA 27.05.2022, 15:40
Ukraynalı sinemacılardan Cannes'da savaş protestosu: Siren sesleri damga vurdu!

75. Cannes Film Festivali, Rusya-Ukrayna savaşı protestosuna sahne oldu.

“Ruslar, Ukraynalıları öldürüyor”

‘Butterly Vision’ isimli filmin ekibi, dün gerçekleştirilen gala öncesi kırmızı halıda Ukrayna'daki savaşı protesto etti.

Fransa’nın Cannes kentinin en büyük 2’nci tiyatrosu olarak bilinen Salle Debussy'de, yapımcılar Yelizaveta Smit ve Darya Bassel ile oyuncu Rita Burkovska'nın da aralarında yer aldığı ekip, "Rusya, Ukraynalıları öldürüyor. Bu soykırım ile ilgili konuşmayı rahatsız edici ya da saldırgan buluyor musunuz?” yazılı pankart açtı.

'Hassas içerik”

Savaşın sembollerinden biri olan siren seslerinin çaldığı protesto gösterisi sırasında sinemacılar, ‘hassas içerik’ işaretli kartlarla yüzlerini kapattı. Ekip, yalnızca Ukrayna'da süren yıkımı göstermekle kalmadı, aynı şekilde Rus sansürünün vardığı noktayı da göstermeye çalıştı.

‘Butterfly Vision’ isimli yapım, kurgusal bir dünyada da geçmiş olsa benzer bir düşünceyi ele alıyor. Savaştan önceki süreçte geçen film, Rusya'dan kaçan ve savaş esiri olarak tutulmasının ardından Ukrayna'ya geri giden bir kadın askerin macerasını anlatıyor.

Çıplak protesto

Fakat bu, film festivalinde yaşanan ilk protesto gösterisi değil. İsmi açıklanmayan bir kadın, Rus askerlerinin Ukraynalı kadınlara tecavüz ettiğine ilişkin çok sayıda iddiayı protesto etmek amacıyla 20 Mayıs'ta kırmızı halıda çırılçıplak soyundu.

Ukrayna bayrağının renklerine boyadığı vücuduna “Bize tecavüz etmeyi bırakın!” sözlerini yazan kadın, George Miller’ın ‘Three Thousand Years of Longing’ adlı filmin galası öncesi bütün dünyaya gösterdi.

22 Mayıs’ta da Les Colleuses isimli feminist topluluk, Ali Abbasi’nin ‘Holy Spider’ filmi öncesi, Fransa’da aile içi şiddet sonucu ölen 129 kadının isminin yazılı olduğu bir pankart açtı.

Zelenskiy’den açıklamalar: “Özgürlük yok olmayacak”

Dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri olarak değerlendirilen Cannes’da bu sene, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin açılış konuşması damga vurmuştu. Chaplin'in "Büyük Diktatör"ünden alıntı yapan V. Zelenski, “Diktatörler ölecek, insanların nefreti geçecek ve halktan aldıkları güç yeniden halka dönecek. İnsanlar öldüğü sürece özgürlük yok olmayacak" sözlerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)