Ukraynalı kadınlar, göç ettikleri Avrupa'da fuhşa zorlanıyor

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yetkilisi Valiant Richey, Ukrayna'daki savaştan kaçan kadınlardan bazılarının Avrupa'da fuhşa zorlandığının tespit edildiğini kaydetti. "Yüksek maaş" vaadiyle kandırılan kadınların önce barlarda çalıştırıldığını belirten Richey, daha sonra da şantajla fuhşa zorlandıklarını ifade etti. AGİT yetkilisi Richey, konuya dair farkındalığın artırılması için "Be Safe" isimli kampanyanın başlatıldığını duyurdu.

DÜNYA 09.03.2023, 11:32 Hakan Öksüz
Ukraynalı kadınlar, göç ettikleri Avrupa'da fuhşa zorlanıyor

Geçen yılın şubat ayında Rusya'nın saldırısıyla başlayan savaş nedeniyle milyonlarca Ukraynalı, çeşitli Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kaldı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yetkilisi Valiant Richey, savaştan kaçan Ukraynalı kadınların durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Valiant Richey: "Savaştan kaçan Ukraynalı kadınlar, Avrupa'da zorlanıyor"

AGİT'in İnsan Ticaretiyle Mücadele Özel Temsilcisi ve Koordinatörü olan Valiant Richey, birçok savunmasız kadın ve çocuğun Ukrayna'dan Avrupa'nın çeşitli ülkelerine geçtiğini vurguladı. Ukraynalıların genellikle Avrupa'ya göçtüğünü kaydeden Richey, "Ukraynalıların bir kısmı, göç ettikleri ülkelerdeki dilleri bilmedikleri için zorlanıyor. İş bulamıyorlar ve savunmasız kalıyorlar." ifadelerini kullandı. 

"Ukraynalı kadınları fuhşa zorluyorlar"

Yaptıkları araştırma neticesinde yaklaşık 8 milyon Ukraynalı kadın ve çocuğun Avrupa'ya göç ettiğinin belirlendiğini söyleyen Valiant Richey, "Bu kadınların göç ettikleri bölgelerde yaşadıkları cinsel saldırı vakalarına ilişkin daha fazla bilgi edinmeliyiz. Cinsel saldırı suçunu işleyenlerin bulunması gerekiyor. Göç eden Ukraynalı kadınların düştüğü zor durumu fırsat bilen bazı kişiler, onları şantajla fuhşa zorluyor." dedi.

"Yüksek maaş vaadiyle kandırılıyorlar"

Fuhuş çetelerinin, savaştan kaçarak Avrupa ülkelerine göç eden birçok Ukraynalı kadını tuzağa düşürdüğüne dikkat çeken AGİT yetkilisi Richey, "Bu çetelere göre onlar kolay hedef. Çünkü kendilerini savunacak bir yakınları ve dertlerini dinleyecek kişiler yok. Paraya ihtiyacı olan Ukraynalı kadınları, 'yüksek maaş' vaadiyle kandırıyorlar. Önce güven kazanmak adına bar ve gece kulüplerinde çalıştırılıyorlar. Daha sonra da şantajla fuşha zorlanıyorlar. Avrupa'da internetten yapılan Ukraynalı kadınlarla ilgili cinsel içerikli aramalarda patlama var. Yüzde 300'lük bir artış söz konusu. Bunun ne kadar endişe verici olduğunu tahmin edersiniz." değerlendirmesinde bulundu. 

"Be Safe" kampanyası ile konuya dikkat çekiliyor

Avrupa'ya göç etmek zorunda kalan Ukraynalı kadınları korumak için AGİT tarafından için "Be Safe" (Güvende Ol) kampanyasının başlatıldığını vurgulayan Richey, "Ukraynalı kadınları bu konuda bilinçlendirme çalışması yapılıyor. Konuyla ilgili Avrupa'da bir kamuoyunun oluşturulması halinde, Ukraynalı kadınların fuhşa zorlanması vakaları azalacaktır. Bu kadınların karşı karşıya kaldığı risklere ilişkin insanların farkındalığını artırmayı hedefliyoruz." dedi.

Yorumlar (0)