Ukraynalı kadınlar, cinsel şiddetle savaşıyor!

Ukrayna'nın Rusya'dan kurtardığı Buça bölgesindeki sivil katliamlarına ilişkin konuşan Ukraynalı gazeteci Anastasia Lapatina, "Çoğu aile, sevdiği kişilere ne olduğunu hiçbir zaman öğrenemeyecek. Kiev bölgesi, büyük bir açık mezar gibi." dedi. Gelen bilgilere göre Ukraynalı kadınlar, ülkelerini savunurken aynı zamanda tecavüz tehdidiyle de yüzleşiyor.

DÜNYA 04.04.2022, 20:49 Hakan Öksüz
Ukraynalı kadınlar, cinsel şiddetle savaşıyor!

Ukrayna ordusunun 1 Nisan'da Rusya'dan geri aldığı Buça bölgesideki sivil katliamı, dünya kamuoyunun gündemine oturdu. Bölgede 400'den fazla sivilin öldürüldüğü, bazılarının ellerinin bağlandığı ve kafalarından vurularak infaz edildikleri kaydedildi. Bölgenin alınmasının ardından ziyarette bulunan Ukrayna lideri Zelenski, yaşananların soykırım olduğunu belirtti.

Foto muhabirlerinin bölgeden servis ettiği fotoğraflar, savaşın dehşetini ve ardından bıraktığı sivil kayıpları gözler önüne seriyor. Kyiv Independent gazetesi muhabiri Anastasia Lapatina, savaşın bölgede neden olduğu yıkımı görüntüleyen basın mensuplarından biri oldu. Rus askerlerinin Ukraynalı sivillerin ellerini arkadan bağladığını ve infaz ettiğini belirten Lapatina, savaşın dehşetini dünyaya servis etti.

"Sevdiklerine ne olduğunu öğrenemeyecekler"

Bölgede yaşanan acıların tarif edilemeyeceğini kaydeden Ukraynalı gazeteci, "Kiev bölgesi, büyük bir açık mezar haline dönüştü. Buça'da bugünlerde nereye giderseniz gidin, bir sivil cesediyle karşılaşırsınız. Sokaklar, bahçeler, arabaların içi, her yer... Özellikle toplu mezarlar dehşet verici. Bu toplu mezarlara kaç kişinin cesedinin atıldığı henüz tespit edilemedi bile. Ailelerin çoğu, hükümete kayıp başvurusunda bulundu. Çoğu aile, sevdiği kişilere ne olduğunu hiçbir zaman öğrenemeyecek." dedi.

"Kadınlar, tecavüz tehdidiyle yüzleşiyor"

Bölgedeki son duruma ilişkin bir makale yayımlayan The Guardian gazetesi, "Rus askerleri, işgal ettikleri bölgedeki Ukraynalı kadınlara karşı tecavüzü, bir tehdit ögesi olarak kullanıyor. Savaşın fazla görülmesi istenmeyen yönlerinden biri de cinsel şiddet. Ukraynalı kadınlar, ülkelerinin işgaline karşı çıkarken, bir taraftan da tecavüz tehdidiyle yüzleşmek zorunda kalıyor." ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)