Ukraynalı çift yaşadıklarını anlattı: 2. Dünya Savaşı'nda Almanlar bile böyle davranmadı

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrasında sokaklarında görülen ceset görüntüleriyle dünya gündemine yansıyan Buça'da yaşamına devam eden 58 yıllık evli çift Grigori Zamogilni ile Anna Zamogilnaya zorlu çatışmalar olmasına rağmen evlerini bırakıp gitmediler.

DÜNYA 12.04.2022, 16:32 12.04.2022, 18:29
Ukraynalı çift yaşadıklarını anlattı: 2. Dünya Savaşı'nda Almanlar bile böyle davranmadı

Ukrayna ordusunun nisan başında kontrolü eline almasından sonra şehirde ilk defa incelemeler yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in ziyaretlerinde bulunduğu 84 yaşındaki Grigory Zamogilni ile eşi 80 yaşındaki Anna Zamogilnaya AA muhabirine yaşadıklarını anlattı.

‘’Onlar bize 'küçük kardeşler' derler’’

Zamogilnaya, Buça'da doğup büyüdüğünü ve hayatının devamında da burada yaşamak istediğini söylerken sözlerini şöyle sürdürdü, ‘’ Savaşın başlamasıyla birlikte 24 Şubat'ta Rus ordusu bölgeye girdi. Önce Buça'ya daha yakında bulunan Gostomel'i kuşatmak için hareket ettiler. Rusların Ukrayna'ya savaş açabileceğini tahmin edemedik. Durumun bu kadar ciddi bir yere gideceğini düşünmüyorduk. Ama korkudan farklı olarak kızgındık. Onlar (Ruslar) bize 'küçük kardeşler' derlerdi. Peki büyükler küçük kardeşlerine nasıl böyle davranıyorlar, neden böyle davrandılar?" şeklinde ifadelere yer verdi.

Buça'da çatışmaların yoğun olduğunu ve yanan birden fazla tankın ve bunun yanında zırhlı aracın yer aldığını Vogazlnaya sokağında yaşayan Zamogilnaya, şehirde ilk Rus askeri konvoyunu 27 Şubat günün erken saatlerinde göründüğünü söyleyerek "Sokaktan geçen Rus tanklarıyla karşılatığında oğlum, 'Anne tanklar geliyor' şeklinde seslendi." dedi. Zamogilnaya, Rusya'ya ait konvoyun Ukrayna savaş uçağınca bombalandığını belirtti.

‘’Her yere bomba düştü’’

Yaşadıkları sokaktaki olan çatışmaların durumunu bildiren Zamogilni, "Çevrede bulunan her şey yanmaktaydı. Dışarıya çıkıp baktık ve bir tarafta tank yanıyordu, diğer tarafta ise 10 tonluk tanker patladı. Çevremize  bombalar düştü." İfadelerini kullandı.

Rus askerlerinin Buça'da olduğu zamanlarda bir gün evlerine dört askerin geldiğini söyleyen Zamogilni yaşanılanları anlattı, "Birinin siyah üniforması ve kımızı beresi bulunuyordu, diğerleri ise yeşil üniformaları mevcuttu. Hepsinin elinde silahlar vardı. Ben yalnız başımaydım oğlumsa avluda duruyordu. Biri bana silahını çevirerek 'burada kimse var mı' diye sordu sonrasında etrafı aradı. Birden oğlum bulunduğumuz yere geldi ve ondan cep telefonunu istediler. Telefonu alıp kırdılar." dedi.

Zamogilni, evlerinden 150 metre mesafede yer alan Yablonkaya sokağında Rus askerlerince öldürülenlerin cesetlerine birebir şahit olduğunu ifade ederek, "Sokağın sonunda 9 vatandaşın cesedini gördüm. Karşımızda bulunan sokakta arabanın içinde 3 ceset vardı Daha ilerlediğimde bisikletle beraber bir ceset yerdeydi. Bir komşu kadın kendi evinde yanarak can verdi." Şeklinde bilgi verdi.

Ukraynalı askerler yeniden şehirde

Zamogilni de Rusların ayrılmasından sonra Zelenskiy'in Buça'da incelemeler yaptığını ve 5 Nisan'da kendilerine de ziyarete geldiğini vurgulayarak "Güzel bir sohbet ettik. Yanında bir heyet bulunuyordu. Biz televizyona çıktıktan sonra Ruslar beni kendi televizyonlarında aktör gibi göstermeye başladı." şeklinde bilgi verdi.

Artık kendilerini daha güvende bulduklarını, Ukraynalı askerlerin birkaç gündür tekrar şehre geldiklerini söyleyen Zamogilni çevrede temizlik için çalışmalarında başladığını belirtti.

Yorumlar (0)