Ukrayna’dan Türkiye’ye uzay alanında iş birliği teklifi

Ukrayna Uzay Ajansı Başkanı Taftay, uzayda iş birliği hususunda Ankara ile iş birliğine açık olunduğunu söyleyerek aradaki güçlü iş birliğine vurgu yaptı.

DÜNYA 22.06.2021, 16:25 23.06.2021, 12:50
Ukrayna’dan Türkiye’ye uzay alanında iş birliği teklifi

Türkiye ile İHA’lar alanında iş birliği gerçekleştirerek TB2 SİHA alan Ukrayna’dan uzaya ilişkin de bir iş birliği mesajı geldi.

Ülkenin Uzay Ajansı Başkanı Volodomir Taftay, Türkiye’yle savunma sanayisinde olduğu gibi uzay alanına ilişkin de birçok ortak proje yürütebileceklerini kaydetti.

“Türkiye Ukrayna yapımı ortak uzay roketi…”

Taftay iki ülkenin iş birliğinin büyük bir öneme sahip olduğunu ve iş birliğinin pekiştirilmesiyle Türkiye ve Ukrayna ortak yapımı bir uydu veya uzay roketinin gönderilebileceğinin düşünüldüğünü paylaştı.

Milli Uzay Programı dahilinde Türkiye’nin uzaya Türk astronot gönderme projesine ilişkin de değerlendirmeler yapan Taftay, “Uzaya astronot gönderebilmek bir kendini kanıtlama gibidir. Bunun nedeni uzaya astronot gönderebilmek amacıyla pek çok yeni prosedürün aşılması gereklidir.”

“Duygusal bir yanı da var”

Bu görevi Türkiye’nin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebileceğine inanıyorum. Bununla birlikte astronot göndermenin halk için duygusal bir yönü de bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Taftay, tarihsel olarak Ukrayna’nın roket ve fırlatma sistemleri alanında önemli tecrübelere sahip olduğunu söyleyerek, bu uyduların yanında iş birliği hususuna da açık olduklarını kaydetti.

Ukrayna Uzay Ajansı Başkanı Volodomir Taftay

“Ortak projeler yapabileceğimize inancım var”

Taftay, uzay alanına ilişkin iş birliğine açık olduklarını söyleyerek, “Kesinlikle Türkiye stratejik partnerlerimizden ve ortak birçok çıkarımız var. Uzaya ilişkin ortak projeler üretebiliriz. Örneğin yeryüzü gözetleme sistemlerinde, bilindiği gibi gözetleme uyduları hareket eden araçlar, örneğin uydu Ukrayna’dan Türkiye’ye geçip orada çalışıyor, teknik olarak bunu yaparsak sorunsuzca kullanabiliriz. Ortak projeler yapabileceğimize inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Yeni uzay programı onayda

Ukrayna Uzay Ajansı olarak ülkelerindeki kurumun ilk önceliğinin yıl sonuna dek SpaceX ile beraber bir uydu göndermek olduğunu söyleyen Taftay, ikinci derecede önceliklerinin ise yeni uzay programlarını uygulamak olduğunu ifade etti.

Ukrayna’nın 5. Ulusal Uzay Programı’nın 2017 yılında sona erdiğini belirten Taftay, bu yıl mart ayında göreve gelmesinin ardından hazırlamış oldukları yeni programın onay aşamasında olduğunu ifade etti.

“Yüzen uzay üssünün inşasını düşünüyoruz”

Hazırlanan yeni programın çok daha sonuç odaklı ve pratik olduğunu, uyduların yanı sıra yüzen bir uzay üssü projesinin de planın içerisinde bulunduğunu söyleyen Taftay, “Uzay üssünü inşa etmek için Ukrayna’da uygun bir yer bulunmuyor. Bundan dolayı yüzen bir üs inşa etmeyi düşünüyoruz. Bütünüyle Ukrayna yapımı yolacak ve bağımsız bir şekilde uzaya çıkmamıza yarayacak.” şeklinde konuştu.

Ülkedeki uzay sanayinin yapısındaki reforma dikkat çekerek 2020 senesinde yasayı değiştirdiklerini ve uzay alanındaki faaliyetleri özel şirketlere açtıklarını söyledi.

Yorumlar (0)