Ukrayna’dan ‘Odessa’ misillemesi! Karşı saldırıya geçtiler

Ukrayna ordusu, İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşması sonrası Odessa’yı vuran Rusya’ya karşı sürpriz bir hamle yaptı. Ukrayna güçleri tarafından Herson’da yapılan karşı saldırıda Rusya’ya ait S-300 hava savunma sistemi imha edildi.

DÜNYA 25.07.2022, 10:00 26.07.2022, 14:35
Ukrayna’dan ‘Odessa’ misillemesi! Karşı saldırıya geçtiler

Aylarca süren diplomasi trafiği sonrası İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşması, tüm dünyaya yeni bir umut ışığı oldu. Ancak imzaların atılmasından saatler sonra Rusya’nın Odessa’yı bombalaması, iki ülke arasındaki gerginliği bir kez daha artırdı. Odessa’daki saldırının ardından misilleme için harekete geçen Ukrayna ordusu, Herson’da önemli bir operasyona imza attı. Karşı saldırıya geçerek Rus güçlerini dengesiz yakalayan Ukrayna güçleri, S-300 hava savunma sistemini imha etmeyi başardı. Güney Herson’daki karşı saldırıda ayrıca Rusya’ya ait bir askeri araç da patlatıldı. Son çatışmalarla birlikte Rusya’nın bugüne kadar kaybettiği hava savunma sistemi sayısı 65’i aşmış oldu. 

Anlaşmadan saatler sonrası Odessa vurulmuştu

Gıda krizi yaşayan birçok ülkeye yeni bir umut ışığı olan tahıl koridoru anlaşması, tüm dünya tarafından heyecanla takip edildi. İki ülkenin mutabakata varması ve dörtlü zirve çerçevesinde atılan imzalar, dünyada barışa yönelik beklentilerin artmasına sebep oldu. Ancak anlaşmanın üzerinden 24 saat geçmeden Odessa, Rus güçleri tarafından saldırıya uğradı. Füze saldırısı, tüm dünyada yeni bir panik yarattı. 

“Bu barbarlığı tarih affetmeyecek”

Odessa’ya yapılan saldırı sonrası açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, “Birçok kişi Rusya ile diyalog kurulması gerektiğini dile getiriyordu. İşte Rusya ile diyalog kurarsanız bunlar oluyor. Bunu herkes net şekilde görmeli. Odessa’ya yapılan saldırı, asla basit bir saldırı değildir. Rusya’nın ulaştığı siyasi konuma da ağır bir darbe indirmiştir. İşgalci Rus ordusu, bu saatten sonra kimseyi aldatamaz. Bu saldırı sebebiyle, bölgede yer alan bir sanat müzemiz de zarar gördü. Bu barbarlığı tarih affetmeyecek. Rusların sergilemiş olduğu bu barbarlık, zafer için ihtiyaç duyduğumuz silahların bize daha hızlı ulaşmasına zemin hazırlıyor” dedi.  

ABD’den Odessa saldırısına tepki

Saldırı sonrası bir açıklama da Amerika Birleşik Devletleri’nden geldi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İstanbul’da imzalanan anlaşmanın baltalandığını dile getirerek, “Rus güçleri tarafından Odessa’ya yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırı, İstanbul’da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasını baltalıyor. Rusya, verdiği taahhütleri bir an önce hatırlamalı ve bunları yerine getirmeli. Rusya’nın saldırgan tutumunu sürdürmesinden dolayı son derece endişeliyiz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)