Ukrayna'dan "Kuzey Akımı 2" eleştirisi!

Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Rusya'nın Avrupa'ya gaz akımını yönlendireceği Kuzey Akımı 2 hattının Avrupa'yı zayıflatacağını söyledi.

DÜNYA 31.10.2019, 16:40 01.11.2019, 10:36
Ukrayna'dan "Kuzey Akımı 2" eleştirisi!

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, Avrupa'ya Rusya hakkında bir çağrıda bulundu. Zelensky, Rusya'dan Avrupa'ya aktarılan gaz ikmalini iki katına çıkaracak olan Kuzey Akımı 2'nin (Nord Stream 2) Rusya'nın elini güçlendireceğini ve Avrupa'yı zayıflatacağını söyledi.

Ukrayna'nın hâlihazırda oldukça kırılgan bir durumda olan ekonomisi, Rusya'nın Ukrayna'dan geçen gaz hatlarını kapatma ihtimali yüzünden birlikte milyarlarca dolar kaybetmekle karşı karşıya. Rusya, Ukrayna'yı devre dışı bırakarak Avrupa'ya gaz taşımak için Kuzey Akımı 2 ve Türk Akımı gibi boru hattı projelerini açıklamıştı. 

Ukrayna'dan neredeyse hiç gaz geçmeyecek

Yeni hatların tamamlanmasıyla birlikte Rusya'nın Ukrayna'dan geçen gaz hatları neredeyse sıfır seviyesine düşecek. İki ülke arasındaki ilişkiler, 2014 yılında Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım'ı ilhakı yüzünden son derece gerilmişti.

Kuzey Akımı 2 hattı için önemli ülkelerden biri olan Danimarka'nın Çarşamba günü hatta onay vermesini açıklaması üzerine Zelensky, Perşembe günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le görüşmesinin ardından alınan basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

"Jeopolitik bir sorun"

Zelensky, konunun "jeopolitik bir sorun" olduğunu söyleyerek Rusya'yı güçlendirip Avrupa'yı zayıflatacak bu projenin bir an önce iptal edilmesi gerektiğini söyledi. ABD ve çeşitli Avrupa ve Baltık ülkeleri de, planlanan yeni boru hattının, Avrupa'nın Rus gazına olan bağımlılığını artıracağı yönündeki endişelerini dile getirmişti.

Avrupa Komisyonu, Danimarka'nın onayının ardından en baştaki tutumunun değişmediğini, Rusya'nın yeni boru hattının Avrupa kurallarına uygun yapılıp işletilmesi gerektiğini duyurdu. Komisyon, boru hattının inşa edildikten sonra "şeffaf ve ayrım yapmayan bir şekilde, uluslararası ve Avrupa kanunlarına uyarak" işlemesinin önemli olduğunu söyledi.

Yeni boru hattı, Kuzey Akımı boru hattının yıllık kapasitesini iki katına çıkararak 110 milyar metreküpe ulaştıracak. Bu miktar, Rusya'nın Avrupa'ya toplam gaz ihracının %50'sinden fazla.

Yorumlar (0)