Ukrayna’da genel seferberlik ilan edildi

Rus askerlerinin Ukrayna topraklarındaki ilerleyişi sürüyor. Rus lider Putin, Ukrayna askerlerine çağrıda bulunarak "Silahlarınızı bırakın ve derhal evinize dönün." dedi. Ukrayna, Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünün Ruslara geçtiğini duyurdu. Zelenskiy, ülke genelinde genel seferberlik ilan edilen kararnameye imza attı. Ukrayna lideri, "137 kahramanımızı kaybettik. Sivil ve asker." ifadelerini kullandı.

DÜNYA 25.02.2022, 01:45 25.02.2022, 02:19
Ukrayna’da genel seferberlik ilan edildi

Vladimir Putin, dün gece yaptığı açıklamayla birlikte Ukrayna'nın Donbass bölgesine askeri harekat başlatıldığını açıklamıştı.

Ukrayna-Rusya arasında saat saat yaşananlar

01.30 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırması konusunda Putin’in onay verdiğini belirten Zelenskiy, “Putin, görüşme teklifimi yanıtsız bıraktı.” dedi. 

06.00 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass bölgesine özel bir operasyon başlatıldığını duyurdu. Putin’in sözleri şu yöndeydi: “Donbass vatandaşları Rusya’dan yardım istedi. Ben de operasyon emrini verdim. 8 senedir Kiev yönetiminin soykırımı ve baskısı altında acı çeken insanlar bu operasyon sayesinde korunacaktır. Ukrayna’yı Nazizm ve militarizmden temizleyeceğiz. Rus vatandaşlarının da yer aldığı Donbass sivillere suç işleyenlere karşı adaleti sağlayacağız.” 

06.30 - Ukrayna’nın başkenti Kiev ile birlikte Odesa, Mykolaiv, Mariupol, Kramatorsk ve Harkov’da peş peşe patlamalar yaşandı. 



07.00 - Rusya’nın resmi haber ajansı, “Karadeniz Filosu” isimli harekatın başladığını duyurdu. Bu haberin ardından Zelenskiy şu açıklamaları yaptı: “Saldıran biz olmayacağız. Biz, kendimizi savunuyoruz.” Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada askeri hava limanları, hava savunma sistemleri ve hava kuvvetlerinin yüksek hassasiyetli silahlarla korunduğu belirtildi. 

07.12 - Rus askeri birlikleri Odessa ve Mariupol'e konuşlandı.

07.30 - Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi toplandı.

07.49 - Rusya, Ukrayna'nın askeri altyapısını hedef aldıklarını duyurdu.

07.53 - Ukrayna'da sıkıyönetim ilan edildi.

08.00 - Günün ilk ışıklarıyla birlikte Kiev sakinleri, başkenti terk etmeye başladı. Başkentte sirenler çalıyor. 

08.15 - Kırım ve Belarus üzerinden Ukrayna’ya saldıran Rusya, Belarus ve Ukrayna ile olan sınırların sivil uçaklara kapatıldığını duyurdu. Rusya resmi haber ajansına göre Ukrayna genelindeki tüm askeri tesislere roket saldırısı başlatıldı. 

08.18 - Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkenin doğusundaki tüm askeri birliklerin yoğun topçu ve füze saldırısı altında olduğunu duyurdu. 

08.30 - Rusya, yüksek hassasiyetli silahlar ile Ukrayna askeri birliklerini hedef aldıklarını açıkladı. Ukrayna ordusu, Rusya tarafından açıklanan "Odessa'ya çıkartma yaptık." haberini yalanladı.

08.40 - Donbass’ta Rus ayrılıkçıların şehirlerinden Rus ordusunun tankları geçti. Rusya içindeki pek çok tankın da Ukrayna sınırına doğru ilerlediği görüldü. 

08.43 - ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, son gelişmeleri görüştü. Blinken, “NATO’nun 5’inci maddesine kesin olarak bağlı olduklarını” dile getirdi. 

09.00 - Ukrayna askeri birlikleri, Luhansk’ta 1 Rus helikopteri ile 5 Rus uçağının düşürüldüğü yönünde açıklamalarda bulundu. Rusya bu açıklamayı yalanladı. 



09.15 - Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları, Rusya'nın Kırım ve Belarus üzerinden Ukrayna'ya yönelik saldırı başlattığını duyurdu.

09.30 - AB devlet başkanları bugünkü toplantıda Rusya'ya karşı yaptırımları görüşecek. 

10.13 - Ukrayna Sınır Muhafızları, Rus ordusu konvoylarının sınırı geçtiğini ve Luhansk, Harkov ve Çernigiv'e girildiğini duyurdu.

10.15 - Ukrayna, Rus saldırılarında 8 kişinin öldüğünü ve 9 kişinin yaralandığını açıkladı.

10.18 - Ukrayna, 6 Rus uçağının düşürüldüğünü ve 50 Rus askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Rusya kanadından onaylama açıklaması yapılmadı.

10.25 - Polonya, Ukrayna uçuşlarını iptal etti. Son dakika haberi öncesinde Ukrayna'ya doğru giden tüm uçaklar, piste inmelerinin ardından güvenli bölgelere sevk edildi.

10.28 - Fransız haber ajansı, Rus birliklerinin Ukrayna'ya girdiği bilgisini geçti.

10.44 - Donbass'taki Kramatorsk şehrinden savaş jetleri geçti.

10.46 - Chuhuiv kentine düşen bomba sebebiyle 1 kişi öldü, 12 kişi yaralandı.



11.09 - Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko açıklamada bulundu. Açıklamasından öne çıkan cümleler şu yöndeydi: "Topraklarımıza giren kim olursa onu vuracağız. Binlerce Rus ve Ukrayna askeri ölecek. Rus halkı, bu savaşı durdurabilir. Rus sanatçılar, yazarlar... Susmayın! Ukrayna, Rusya'nın düşmanı değil. Putin'i durdurun ve bize, barış içinde yaşama imkanı verin."

12.26 - Putin, Ukrayna askerlerine çağrıda bulunarak "Silahlarınızı bırakın ve derhal evinize dönün." ifadelerini kullandı.

12.36 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy açıklamalarda bulundu. Zor durumda olduklarını ve ağır yaralı sayısının hızla yükseldiğini belirten Zelenskiy, savaş gazilerini göreve çağırdıklarını duyurdu.

12.48 - Ukrayna bankaları, döviz çekim işlemlerini durdurdu.

13.16 - Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri yankılandı.

13.42 - Zelenskiy, basın açıklaması gerçekleştirdi. Başkan, Rusya'ya karşılık verdiklerini ve diğer ülkelerden de destek beklediklerini dile getirdi. Zelenskiy, Rusya ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini de açıkladı.

14.03 - Uluslararası bir haber ajansına göre Odessa'ya düzenlenen hava saldırılarında en az 18 kişi öldü.

15.07 - Ukrayna Sınır Muhafızları tarafından bildirildiğine göre Rus ordusu, başkent Kiev'e girdi.

15.17 - Başkent Kiev yakınlarındaki Gostomel kasabasında 2 Rus helikopteri vuruldu.

16.09 - Ukrayna Büyükelçisi Bodnar, bir Ukrayna kargo uçağının düşürüldüğünü ve 10 askerlerinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

17.02 - Rusya: "1 askeri helikopter ve 4 Bayraktar İHA vurduk."

18.02 - Başkent Kiev'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

18.27 - Zelenskiy: Çernobil Nükleer Santrali ele geçirilmeye çalışılıyor.

18.30 - ABD'ye ait savaş uçaklarının Estonya ve Litvanya'da konuşlandırıldığı duyuruldu. Litvanya tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "ABD'ye ait F-35 savaş uçakları ülkemizde konuşlandırıldı." denildi.

18.56 - G7: Rusya'nın Ukrayna işgalini kınıyoruz.

19.00 - Pentagon: Rus ordusuna ait 75 savaş uçağı Ukrayna hava sahasına girdi, 100 füze atıldı, 10 hava üssü hedef alındı.

19.48 - Rusya'da savaş karşıtı gösterilerde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

20.22 - Rus ordusu Çernobil'i ele geçirdi.

20.55 - Rusya, Kırım üzerinden Herson kentine girdi. 



22.16 - Ukrayna Sağlık Bakanlığı: 57 kişi yaşamını yitirdi, 169 kişi yaralandı. 

22.18 - Pentagon: 7 bin asker Avrupa'ya konuşlandırılacak.

22.59 - Biden yönetimi, Rusya'nın ABD'li diplomatı sınır dışı etmesi sebebiyle Rusya'nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı'nı ülkeden sınır dışı etme yönünde karar aldı.

23.52 - Ukrayna Kiev'deki Hostomel Havalimanı'nı Rus askerlerinden geri aldıklarını duyurdu.

23.48 - Ukrayna: Sivil halka 10 bin adet silah dağıtıldı.

23.52 - Putin ile Macron görüştü. Rus liderin operasyon hakkında Fransa Cumhurbaşkanı'na bilgi verdiği öğrenildi. 

00.02 - Pentagon: Ukrayna topraklarına 160 adet füze fırlatıldı. 

01.15 - Zelenskiy, ülke genelinde genel seferberlik ilan edilen kararnameye imza attı.

01.45 - Zelenskiy: 137 askerimiz yaşamını yitirdi, 116'sı yaralandı.

Güncellemeler devam ediyor...

Yorumlar (0)