Ukrayna'ya Leopard tankı için yeşil ışık

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Polonya'nın Ukrayna'ya Alman yapımı Leopard tankı vermek istemesi durumunda buna karşı çıkmayacaklarını kaydetti.

DÜNYA 23.01.2023, 01:34
Ukrayna'ya Leopard tankı için yeşil ışık

Bakan Annalena Baerbock, bir basın mensubunun, Polonya tarafından Ukrayna'ya Leopard tankları verilmesi durumunda ne olacağına yönelik soru sorması üzerine, "An itibarıyla bu soru sorulmadı fakat sorulsaydı buna karşı çıkmazdık." dedi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, "Ukrayna'daki son duruma seyirci kalacak değiliz. Leopard tankları hususunda Almanya ile anlaşmazsak, modern tanklarının bir bölümünü savaşan Ukrayna'ya bağışlamaya hazır durumda olan ülkelerin oluşturduğu daha ufak bir koalisyon kuracağız." diye konuştu.

Bakan Baerbock'un bahse konu açıklaması Alman basınınca 'Leopard tanklarının Ukrayna'ya sevk edilmesine yeşil ışık yakıldı' şeklinde değerlendirildi.

Estonya, Letonya ve Litvanya'nın dışişleri bakanları ise Ukrayna'ya mevzubahis tanklarının sevk edilmesi için Almanya'ya çağrı yapmıştı.

Üç ülkenin bakanları, kişisel sosyal medya hesaplarından, "Almanya'yı Ukrayna'ya tank sağlamaya davet ediyoruz. Bu, Avrupa'da sulhu çabucak tekrar sağlamak, Ukrayna'ya yardım etmek ve Rus saldırganlığını engellemek için gereklidir. Avrupa'nın en önde gelen kuvveti olarak Almanya'nın bu hususta çok özel bir sorumluluğu vardır." paylaşımı yapmıştı.


(Baerbock)

Leopard tankları

Almanya menşeli olan Leopard tankları, Macaristan, Türkiye, Çekya, İspanya, İsveç, Portekiz, Polonya, Norveç, Hollanda, Yunanistan, Finlandiya ve Danimarka gibi NATO ve AB (Avrupa Birliği) ülkelerinde bulunuyor.

Dünya genelinde muhtelif ordularda hizmet sunan yaklaşık olarak 2.670 adet Leopard 2 tankı mevcut. Yaklaşık olarak 64 ton ağırlığında olan tanklar, saatte 70 kilometre hızla ilerleyebiliyor ve 5 kilometreye kadar hedefleri imha edebiliyor.

Finlandiya ve Polonya gibi Avrupalı müttefikler, Ukrayna'ya söz konusu tankları sevk etmeye hazır durumda olduklarını ve Almanya'nın onay vermesini beklediklerini kaydetmişti. Fakat Leopard tankları Almanya'da üretildiğinden dolayı Ukrayna gibi diğer ülkelerde kullanılabilmesi için Almanya'nın onay vermesi gerekiyor.

Yorumlar (0)