Ukrayna ve Rusya savaşa hazırlanıyor: Askeri tatbikatlar yapılıyor

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim ve askeri yığınak hareketliliği, iki ülkenin de savaş hazırlığı yaptığı bir sürece evrildi.

DÜNYA 15.04.2021, 10:21 15.04.2021, 17:44
Ukrayna ve Rusya savaşa hazırlanıyor: Askeri tatbikatlar yapılıyor

Ukrayna ile Rusya sınırındaki askeri yığınak hareketlilikleri, iki ülkenin askeri tatbikatlarına da yansımış durumda.

Karada ve denizde askeri tatbikat

Rusya ve Ukrayna arasında, son dönemde yaşanan gerilimin ardından iki ülkenin askeri yığınak hareketlilikleri içinde olduğu görülmüştü. Son gelişmelere göre Rusya ve Ukrayna’nın, hem karada hem de denizde askeri tatbikatlara başladıkları belirtildi.

Rus gemileri Karadeniz’de

Son gelişmelerde, Rusya’ya ait olduğu belirtilen savaş gemilerinin, Karadeniz açıklarında askeri tatbikata başladığı aktarıldı. Rus Karadeniz Donanmasından konuya ilişkin açıklama gelirken, kış dönemindeki denetim ve eğitim faaliyetleri kapsamında savaş gemilerinin tatbikatlarını Karadeniz’de yaptıkları ifade edildi. Karadeniz’deki tatbikata helikopter ve uçakların da katıldığı bildirildi.

Rusya savaşa hazırlanıyor

6 Nisan’da, Rus Savunma Bakanı Şoygu’nun yaptığı açıklamada, Rus askeri güçlerinin olası bir savaşa hazırlığına yönelik denetimlerin başladığı ve ülkenin birçok bölgesinde poligon alanlarında taktik askeri tatbikatların gerçekleştirileceği açıklanmıştı. Bu eğitim programı çerçevesinde nisan ayında 4 bin 48 tatbikatın yapılacağı bildirilmişti.

Rus Bakan Şoygu, başarılı olarak değerlendirdiği üç haftalık askeri tatbikatın iki hafta içinde tamamlanacağını açıklamıştı.

Rusya gemilerini Karadeniz’e gönderince ABD vazgeçti

Rusya’nın, Hazar Denizinde bulunan filoya ait olan 15 savaş gemisini, askeri denetimler kapsamında Karadeniz’e göndermesi üzerine ABD, Karadeniz’e savaş gemilerini sokma kararından vazgeçti.

Bilindiği üzere, ABD 2 savaş gemisinin Karadeniz’e gönderileceğini ve 5 Mayıs’a kadar orada kalacağını Türkiye’ye diplomatik yollarla bildirmişti.

Kırım yakınında Ukrayna tatbikatı

Ukrayna ise son gelişmelerin ardından Rusya’nın ilhak etmiş olduğu Kırım sınırı yakınlarında piyade ve tank saldırılarını püskürtmeye yönelik askeri tatbikat yaptı. 

Rus lider Putin ve ABD Başkanı Biden arasında yapılan, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusu ve Kırım’daki askeri yığınağa ilişkin telefon görüşmesinden sonra Ukrayna’nın bu askeri tatbikatı yaptığı aktarıldı.

Ukrayna’nın askeri tatbikatı

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, savunma hatlarını yarmaya yönelik saldırıda bulunacak piyade birliği ve tankları püskürtmeye yönelik tatbikatta, topçu birliği ve tanklarını kullandıklarını duyurdu.

Yorumlar (0)