Ukrayna tarih verdi: "Yeniden masaya oturabiliriz"

Kiev'den gelen açıklamada, ağustos ayı sonuna kadar Moskova ile diyaloğun yeniden canlandırılmasının beklendiği aktarıldı. 

DÜNYA 18.06.2022, 16:04
Ukrayna tarih verdi: "Yeniden masaya oturabiliriz"

Karadeniz'in kuzeyinde yaşanan çatışmalar, ilk günlere oranla hafiflese de etkisini hissettirmeyi sürdürüyor.

Hem Ukrayna’ya hem de Rusya'ya ilk günden bu yana ateşkes çağrısı yaparak, diyaloğun önemine vurgu yapan Türkiye, tarafsız ve yapıcı konumunu sürdürüyor.

Kiev, yeni müzakereler için ağustos ayını işaret etti

Son zamanlarda Moskova ve Kiev arasında diyalog azalırken, Ukrayna, müzakerelere ağustos ayında tekrar başlamayı planlıyor.

Kiev'in başmüzakerecisi olarak bilinen David Arakhamia, Voice of America'ya yönelik vermiş olduğu röportajda Ukrayna'nın, farklı yerlerde karşı saldırılarla operasyon gerçekleştireceğine inandığını aktardı fakat detay vermedi.

"Daha iyi bir noktada olacağız"

Bu şekilde müzakere için ülke olarak daha iyi bir konumda olacaklarını tahmin ettiklerini söyleyen Arakhamia, ağustos ayı sonuna kadar Rusya ile müzakerelerin başlamasını bekliyor.

24 Şubat'ta başlayan saldırıları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "özel askeri operasyon" olarak nitelendiriyor.

Milyonlarca sivil göç etti

Rusya’nın saldırıları neticesinde askeri noktalar hedef olarak alınırken, sivil yerleşim bölgelerinin de bombalanması neticesinde yaşamını yitirenler oldu.

Yoğun saldırılar sebebiyle milyonlarca sivil Ukrayna'dan ayrılarak Polonya başta olmak üzere komşu devletlere sığındı.

Türkiye'nin yapıcı rolü

Ayrıca iki ülke heyetlerinin hem İstanbul'da hem de Antalya’da ağırlanması ve burada yürütülen müzakereler, barışın sağlanması konusunda Ankara'nın attığı kararlı adımların göstergesi olarak ön plana çıkıyor.

Yorumlar (0)