Ukrayna savaşında 100. gün: Rusya’nın ilerleyişi sürüyor

24 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle başlayan Ukrayna savaşında 100’üncü güne girilirken, Rus ordusunun özellikle Luhansk bölgesindeki ilerleyişi devam ediyor. 

DÜNYA 03.06.2022, 14:18
Ukrayna savaşında 100. gün: Rusya’nın ilerleyişi sürüyor

Savaşın 100’üncü gününde Luhansk bölgesi üzerine saldırılarını yoğunlaştıran Rus ordusu, kentin yüzde 90’ından fazlasını ele geçirdi. Luhansk’taki son durum hakkında İngilitere Savunma Bakanlığı da bir istihbarat raporunu paylaşarak, “Luhansk, 2 hafta içinde tamamen Rus kontrolü altına girebilir” ifadelerine yer verildi. 

Çatışmaların sürdüğü kentlerde her gün en az 100 kişi ölüyor

Geçtiğimiz günlerde konuşan Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, Rus ordusunun Ukrayna’nın yüzde 20’sini işgal ettiğini açıkladı. Zelenski, “Çatışmaların sürdüğü kentlerde her gün en az 100 vatandaşımız daha hayatını kaybediyor. Günlük ortalama 500 vatandaşımız da yaralı olarak hastanelere kaldırılıyor” şeklinde konuştu. 

“Rusya güçlü bir şekilde bölgedeki ilerleyişini sürdürüyor”

İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rus ordusunun Luhansk üzerine yıkıcı bir güçle ilerlediği vurgulanarak, Ukrayna güçlerinin kentin yüzde 90’ını kaybettiği belirtildi. Rusya’nın Donbas’ta askeri taktik başarısı elde ettiği vurgulanan açıklamada, Kiev kuşatmasının başarısız olması sonrası tüm güçlerin Donbas üzerine yoğunlaştığı belirtildi. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Rusya güçlü bir şekilde bölgedeki ilerleyişini sürdürüyor. Ciddi bir ivme kazandılar” ifadelerine yer verildi. 

“Kentin yüzde 90’ını kontrol eden Rus güçleri, 2 hafta içinde şehrin tamamını ele geçirebilir”

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Rusya ciddi bir kaynak ayırarak bu bölgedeki saldırılarını yoğunlaştırdı. Ukrayna ordusuna karşı ciddi bir taktik başarı elde edildi. Kentin yüzde 90’ını kontrol eden Rus güçleri, 2 hafta içinde şehrin tamamını ele geçirebilir. Kiev’deki kuşatmanın sona erdirilerek, saldırıların burada tek elden yürütülüyor olması, bölgedeki başarıda önemli rol oynadı” denildi.

 “Moskova yönetimi, savaş öncesi belirlenen stratejik hedeflere hala ulaşabilmiş değil”

Bakanlıktan yapılan açıklamada Luhansk’taki ilerleyişe rağmen Rusya’nın savaş öncesindeki hedeflerine erişemediği de vurgulanarak, “Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişe rağmen Moskova yönetimi, savaş öncesi belirlenen stratejik hedeflere hala ulaşabilmiş değil. Rusya, kontrol altına aldığı bölgelerdeki egemenliğini muhafaza edebilmek için daimi bir teçhizat yatırımına ve bununla beraber daha fazla insan gücüne ihtiyaç duyacak” ifadeleri kullanıldı. 

Ukrayna, AB’ye girecek mi?

Öte yandan Ukrayna hükümetinin önde gelen isimleri, ülkenin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda Batılı ülkelere taleplerini her fırsatta tekrarlıyor. Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana pek çok Avrupalı siyasetçiyi ağırlayan Kiev, bu konuda hızlı bir adım atılmasını umuyor. Bu konuda Ukrayna’ya destek veren birçok Avrupalı siyasetçi de geçmiş dönemde yaptıkları açıklamalarda sürecin bir an önce başlatılması gerektiğini dile getirdi. Buna rağmen Avrupa Birliği bünyesindeki çeşitli karşıt görüşler ve endişeler sebebiyle resmi sürecin kısa süre içinde başlaması uzak bir ihtimal olarak görülüyor. 

Macron ve Scholz’un tutumları belirleyici olacak

Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üyeliği hakkında konuşan Avrupalı bir diplomat, “Bu talebe hayır demek gerçekten zor. Ancak evet demek daha da zor” diyerek süreçteki belirsizliği gözler önüne serdi. Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un tutumları önemli rol oynayacak. 

“Ukrayna’nın dost ülkeleri, bu zorlu süreçte her türlü mücadeleye hazır olmak zorunda”

Her fırsatta Ukrayna’ya destek mesajını yineleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşme sonrası basın açıklamasında bulunarak, “Ukrayna’nın dost ülkeleri, bu zorlu süreçte her türlü mücadeleye hazır olmak zorunda. Ukraynalılar, kendi bağımsızlıklarını ve topraklarını koruyabilmek için eşsiz bir mücadele örneği sergiliyor. Ukrayna bugüne kadar çok büyük kayıplar verdi ancak Rusya’nın da bir o kadar kaybı olduğunu biliyoruz. NATO, bu süreçte direkt olarak Rusya ile çatışma içine girmeyecek. Ancak Ukrayna’ya destek için her türlü askeri desteği sunmaya devam edeceğiz. Bunu bir sorumluluk olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Rus ordusu şiddetli şekilde saldırıyor”

Donbas’taki son durum hakkında açıklamalarda bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, “Donbas’ta şiddetli çatışmalar sürüyor. Sievierodonetsk’te bir nebze de olsa başarı kazandık ancak nihai zafer için konuşmak erken. Bakhmut, Lysychansk ve diğer çevre kentlerde ise durum şu an karışık bir hal almış durumda. Rus ordusu şiddetli şekilde saldırıyor. Bu saldırılara direnmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

“Savaş öncesi 97 bin nüfusa sahip olan Lysychansk’ta yalnızca 20 bin kişi kaldı”

Ukraynalı bir yetkili ise Lysychansk’ta hala Ukrayna ordusunun bulunduğunu belirterek, “Kısmen de olsa bu kentte kontrolü elimizde tutuyoruz. Lysychansk, doğuda elimizde tuttuğumuz iki şehirden birisi. Bu şehir, çatışmalar sebebiyle harabeye dönmüş durumda. Saldırılar sonucu kentteki konutlar ve altyapı sistemlerinin yüzde 60’ı yok oldu” dedi. Kentin askeri-sivil biriminin başkanlığını yürüten Oleksandr Zaika ise yaptığı açıklamada, “Savaş öncesi 97 bin nüfusa sahip olan Lysychansk’ta yalnızca 20 bin kişi kaldı” dedi. 

Yorumlar (0)