Ukrayna, Rusya sınırına BM güçleri istiyor!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pristayko, doğu Ukrayna'ya Birleşmiş Milletler barış gücü konuşlandırılmasını isteyebilir.

DÜNYA 14.12.2019, 16:06
Ukrayna, Rusya sınırına BM güçleri istiyor!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadim Pristayko, ülkesinin doğusundaki Donbass bölgesinde devam eden iç savaş hakkında açıklamalarda bulundu. Pristayko, ülkesinin savaşı bitirmek için yapılan Minsk anlaşmalarının şartlarını yerine getirmek için sıkı bir şekilde çalıştığını belirtti ve “Minsk çerçevesinde yeni bir şey konuşamayacağımızı anladığımızda, bir sonraki adıma geçeceğiz” şeklinde konuştu.

Zelensky'nin "planları" var


Ukrayna Dışişleri Bakanı Pristayko

Bakan Pristayko, "bir sonraki adım" diye nitelediği aşamanın, Donbass bölgesine Birleşmiş Milletler (BM) barış gücü konuşlandırılması olabileceğini söyledi ve ülkenin Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky'nin de "bu konuyla ilgili bazı planları olduğunu" açıkladı. Daha önce de gündeme gelen ve BM güçlerinin Donbass'a girmesini sağlayabilecek adım sayesinde Ukrayna barış güçlerinin büyük yetki sahibi olmasını ve Rusya sınırı boyunca bölgede yer almalarını istiyor.

Putin de olumlu bakıyor

Rusya'nın bu konuya dair tavrı ise şaşırtıcı şekilde olumlu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM barış güçlerinin bölgeye girebileceğini ancak bu güçlerin sadece Avrupta Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri ve diğer personelinin güvenliğini sağlamaktan ibaret kalması gerektiğini düşündüğünü açıklamıştı.

Ukrayna İç Savaşı, 2014 yılından beri devam ediyor. Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı Kırım yarımadasını ilhak etmesinin de aralarında bulunduğu olaylarda BM verilerine göre şu ana kadar 13 bin kişi hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)