Ukrayna-Rusya savaşında 10 ay geride kaldı

Ukrayna ile Rusya arasında 24 Şubat'ta başlayan savaşta 10 ay geride kaldı. Ukrayna'dan milyonlarca kişinin göç etmesine neden olan savaş, küresel ölçekte enerji ve gıda krizine yol açtı. İşte savaştan öne çıkanlar...

DÜNYA 26.12.2022, 16:41 Hakan Öksüz
Ukrayna-Rusya savaşında 10 ay geride kaldı

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla 24 Şubat'ta başlayan savaş, 2022 yılına damga vurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in işaretiyle başlayan savaşta 10 ay geride kaldı. Rusya'nın, "özel askeri operasyon" olarak tanımladığı savaş, Ukrayna'da geniş çaplı yıkıma yol açtı. Başkent Kiev'i havadan ve karadan kuşatan Rusya, savaşın ikinci ayında bölgeden çekildi. Rusya'nın, Buça ile İrpin şehirlerinde sivil katliam yaptığını ileri süren Ukrayna, uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.

Kramatorsk tren istasyonunda 50'den fazla sivil öldü

Savaşın erken dönemlerindeki en şoke edici olaylardan biri de Kramatorsk kentindeki tren istasyonunda yaşandı. Donetsk bölgesinde yer alan istasyona yapılan füze saldırısında en az 50 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı. Ukrayna ve Rusya, tren istasyonunda yaşanan katliam nedeniyle birbirini suçladı. Savaşın erken aşamasında Mariupol kentini ele geçiren Rusya, Ukrayna'nın Azak Denizi ile bağlantısını kopardı. 

Nisan ayında savaş, Donbas'a kaydı

Nisan ayında birliklerini Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a kaydıran Rusya, umduğu ilerlemeyi sağlayamadı. ABD ile Avrupa ülkelerinin Ukrayna ordusuna gönderdiği uzun menzilli silahlar, Rusya'nın ilerleyişini durdurdu. Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmalarda olan sivillere oldu. 13 Nisan'da Rusya'ya ait Rus Karadeniz Filosu'na ait "Moskova" adlı amiral gemisi vuruldu ve batırıldı. Karadeniz'de stratejik bir konumda yer alan Yılan Adası'nda hakimiyeti sağlayan Rusya, haziran sonunda buradan çekildiğini duyurdu. 

Tahıl koridoru anlaşması İstanbul'da yapıldı

Ukrayna ve Rusya heyetleri, küresel çapta yaşanan gıda krizinin önlenmesi için İstanbul'da bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilen toplantıda Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM), Rusya ve Ukrayna yer aldı. Ukrayna tahılının dünyaya ihraç edileceği koridorun barışçıl yollarla kullanılması için "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"ne imza atıldı. 

Rusya'nın ilhak kararı, yankı uyandırmıştı

Rus siyaset uzmanı Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina'nın 20 Ağustos'ta suikasta kurban gitmesi, 21 Eylül'de Putin tarafından ilan edilen kısmi seferberlik, 22 Eylül'de iki taraf arasında yapılan esir değişimi, Donbas, Zaporijya ve Herson'un Rusya tarafından ilhakı, 15 Kasım'da Polonya'ya füze düşmesi ile 19 Kasım'da tahıl anlaşmasının 120 gün süreyle uzatılması, savaştaki önemli gelişmelerden oldu.

Dört kez müzakere masasına oturdular

Rusya, eylül ayında yaptığı duyuruda savaş boyunca 5 bin 937 Rus askerinin öldüğünü açıkladı. Buna karşılık 61 bin 207 Ukrayna askerinin öldüğü vurgulandı. Ukrayna ise ölen Rus askerlerinin sayısının 100 bini aştığını ileri sürdü. Savaşta kaç sivilin öldüğüyle ilgili kesin bir rakam verilemiyor. Birleşmiş Milletler (BM), çatışmalardan dolayı Avrupa ülkelerine göç eden Ukraynalı sayısının 7 milyon 832 bin 493 olduğunu duyurdu. Üç kez Belarus'ta, bir kez de Türkiye'de müzakere masasına oturan taraflar, anlaşma sağlayamadı. 

Yorumlar (0)