Ukrayna-Rusya savaşı bitmeden yeni kriz! Rusya'dan Japonya'ya ve dünyaya gözdağı

Rusya'nın, Japonya'nın Kuzey Toprakları olarak isimlendirdiği ve hak iddia ettiği Kuril Adaları'nı da kapsayan bölgede askeri tatbikata başladığı açıklandı. 

DÜNYA 26.03.2022, 11:03
Ukrayna-Rusya savaşı bitmeden yeni kriz! Rusya'dan Japonya'ya ve dünyaya gözdağı

Rusya'nın savaş açması sebebiyle dünyanın gözü Ukrayna'ya kilitlenmişken, geçtiğimiz günlerde Rusya, Japonya ile barış anlaşmalarını askıya aldığını açıklamıştı.

Rusya’dan, Japonya’ya ve dünyaya gözdağı

Rusya’dan, Japonya'da gerilimi tırmandıracak bir adım daha geldi.

Rusya'nın, Japonya'nın Kuzey Toprakları olarak isimlendirdiği ve hak iddiasında bulunduğu Kuril Adaları'nı da kapsayan bölgede askeri tatbikata başladığı kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, topçu birlikleri de dahil olmak üzere 3 bin askerin düşman saldırısı senaryosu kapsamında tatbikat gerçekleştirdiği belirtilirken, keşif faaliyetleri amacıyla son teknoloji insansız hava araçlarının tercih edildiği ve tanksavar füzeleri fırlatma faaliyetlerinin uygulandığı da dile getirildi.

Müzakereler askıya alınmıştı

Japonya basınındaki haberlerde, Rusya'nın Japonya ile 2. Dünya Savaşı sonrası yapılan barış anlaşması müzakerelerini askıya almasından sonra tatbikatın gelmesi, "Tokyo'ya gözdağı" şeklinde yorumlandı. 

Geçtiğimiz hafta Moskova, sürpriz bir adımla barış müzakerelerinin askıya alınacağını açıklamıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen açıklamada, söz konusu kararın Japonya’nın “Ukrayna’nın mevcut durumu ile ilgili ilişkilerde dostça ve tek taraflı olmayan kısıtlamalarından kaynaklandığı" ifade edilirken, "Bu koşullar altında her iki devlet için de mühim olan bir belgenin imzalanması için görüşme yapılması imkansızdır” açıklaması yapılmıştı.

Yıllardır devam eden kriz

Rusya, 2. Dünya Savaşı'nın son günlerinde Japonya'nın Kuzey Toprakları şeklinde isimlendirdiği Kuril Adaları'nın parçası olarak bilinen 4 adayı topraklarına katmıştı. 

Japonya, söz konusu adaların kendilerine verilmesini 2. Dünya Savaşı'nın bitimi sonrasında imzalanamayan anlaşmasının imzalanması kapsamında şart olarak belirlemişti. 

24 Şubat'ta Rusya'nın, Ukrayna'ya işgal harekâtı başlatmasından sonra Japonya, yaptırımlar ile ilgili batılı devletlere katılarak Rusya'yı hedef almış, gelişmelerin Japonya-Rusya ilişkilerini ne açıdan etkileyeceği merak konusu olmuştu.

Yorumlar (0)