Ukrayna-Rusya müzakerelerine Biden yorumu: Takipteyiz!

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Türkiye’de gerçekleştirdiği barış müzakerelerini takip ettiklerini belirten ABD Başkanı Joe Biden, "Rusya’nın faaliyetlerini adım adım izleyeceğiz." diye konuştu.

DÜNYA 29.03.2022, 23:15 30.03.2022, 01:55 Hakan Öksüz
Ukrayna-Rusya müzakerelerine Biden yorumu: Takipteyiz!

Rusya ve Ukrayna arasında İstanbul'da gerçekleşen barış müzakereleri, dünya kamuoyu tarafından merakla takip ediliyor. Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ile Beyaz Saray'da görüşen ABD Başkanı Joe Biden, görüşmenin ardından yaptığı basın toplantısında konuya değindi.

"Türkiye'deki müzakereleri takip ediyoruz"

Biden, bir gazeteciden gelen "Sizce savaş bitmeye yakın mı? Rusya'nın Kiev'deki askerlerini azaltacağı şeklindeki beyanına dair yorumunuz nedir?" sorusuna yanıt verdi. ABD Başkanı, "Önce Rusya'nın eylemlerini görmek lazım. Somut bir adım atılana kadar bir şey söylemek yanlış olur. Türkiye'deki müzakereleri takip ediyoruz. Konuya ilişkin Fransa, Almanya ve İngiltere liderleri ile görüşme yaptım. Rusya'nın önerisini duymak istiyoruz." diye konuştu. 

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereleri adım adım takip ettiklerini kaydeden Biden, "Rusya'ya uyguladığımız yaptırımlar sürecek." dedi. Yeterli savunma gücüne ulaşması için Ukrayna'ya savunma yardım etmeye devam edeceklerini vurgulayan ABD Başkanı, savaşın takipçisi olacaklarını bir kez daha yineledi.

"Rusya'ya bedel ödetilmeli"

Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Draghi, Almanya Şansölyesi Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Beyaz Saray'dan gelen açıklamada, "Görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'da gerçekleştirdiği acımasız saldırıların yanıtsız kalmaması gerektiğine değinildi. Haksız yere saldırıya uğrayan Ukrayna'ya yapılan yardımların sürdürülmesi ve Rusya'ya bedel ödetilmesi konusunda mutabık kalındı. Mariupol'daki sivillere insani yardım yapılması gerektiğine değinildi." ifadeleri yer aldı.

Yorumlar (0)