Ukrayna: Mariupol'deki sivilleri maalesef çıkaramadık!

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, bölgede çatışmanın başlaması üzerine Mariupol'deki sivillerin tahliyesini ertelediklerini söyledi.

DÜNYA 22.04.2022, 00:12 Hakan Öksüz
Ukrayna: Mariupol'deki sivilleri maalesef çıkaramadık!

Rusya, Mariupol ve Donbas bölgesindeki bombardımanını şiddetlendirdi. Kiev'de kontrolü ele geçiren Ukrayna, Batılı ülkelerden aldığı silah yardımıyla güçlü şekilde direnmeye devam etti. Binlerce Ukraynalı sivil, çatışmalar nedeniyle Mariupol bölgesinden çıkamadı.

"Rusya'nın ilerleyişi yavaşladı."

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, "Mariupol cephesinde maalesef durum oldukça kötü. Memnun olmadığımızı belirtmek gerekir. Rus ordusu oldukça kaotik ve sinsi şekilde ilerliyor. İlerleyişleri bir hayli yavaşladı. Siviller dün ilk defa Zaporojiya’ya ulaşabildi. Bu oldukça umut verici." diye konuştu.

Mariupol'de yaşayan sivilleri bölgeden çıkaramadıkları için özür dilediklerini belirten İrina Vereşçuk, "Normalde 21 Nisan günü tahliyenin gerçekleşmesi gerekiyordu. Belirlenen bölgeye saldırı yapıldığı için tahliyeyi erteledik. Bundan dolayı oldukça üzgünüz. Koridoru mecburen kapattık." dedi.

Zelenski: "500 bin Ukraynalıyı gönderdiler"

Savaştaki son duruma ilişkin açıklama yapan bir başka isim ise Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy oldu. Portekiz Parlamentosuna videolu görüşmeyle katılan Zelenskiy, "Rusya, ele geçirdiği bölgedeki 500 binden fazla Ukrayna vatandaşını Rusya'ya gönderdi. Bunun adı tehcirdir. Rusya, geçmişteki korkunç rejimler gibi davranıyor." ifadelerini kullandı.

"Ukraynalıları, Rusya'nın uzak bölgelerine yolluyorlar"

Rus ordusu tarafından yerinden edilen vatandaşların önemli evraklarına el konulduğunu kaydeden Zelenskiy, "İletişim cihazları ellerinden alınıyor. Onları Rusya'nın uzak bölgelerine yolluyorlar. Bu yasadışı bir eylem. Yaklaşık bin yerleşim bölgesin Rusya'dan kurtardık. Ancak işgal altındaki yerleşim yerlerinin sayısı daha fazla. Avrupa'nın özgürlüğünü koruyabilmemiz için bize Leopard tankları ve gemisavar füze gibi silahları göndermeniz gerekiyor." dedi.

Yorumlar (0)