Ukrayna krizi! ABD ve İngiltere’den 'Ukrayna’dan ayrılın' çağrısı

ABD, olası bir Rusya müdahalesi sebebiyle Kiev büyükelçiliğindeki personelinin ailelerine Ukrayna'dan ayrılması yönünde talimat verirken, İngiltere de olası bir müdahale sebebiyle Kiev elçiliğindeki personelini geri çekmeye başladı.

DÜNYA 24.01.2022, 14:54 25.01.2022, 09:23
Ukrayna krizi! ABD ve İngiltere’den 'Ukrayna’dan ayrılın' çağrısı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik olası bir müdahalesi karşısında ABD ve İngiltere hükümetleri, elçiliklerdeki personeline yönelik harekete geçti.

ABD’den ‘Ukrayna’dan ayrılın’ talimatı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın olası bir müdahalesine karşı, Ukrayna'dan ayrılması yönünde Kiev büyükelçiliğinde görevli olan personelinin ailelerine talimat verdi.

Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna ile Rusya arasında artan gerilim sonrası Ukrayna'ya ilişkin seyahat uyarısında bulundu.

Uyarıda, "Dışişleri Bakanlığı 23 Ocak 2022'de, Rus askeri harekatı tehdidi sebebiyle ABD'nin Kiev Büyükelçiliğinde işe alınan personelin, Ukrayna'dan gönüllü olarak ayrılmasına izin verdi ve diplomatik aile üyelerinin ülkeden ayrılmalarına ilişkin talimat verdi. Ukrayna'da bulunan ABD vatandaşları, ticari ya da özel ulaşım opsiyonlarını kullanarak ayrılmayı değerlendirmelidir." sözlerine yer verildi.

“Doğu Ukrayna’da koşullar her an bozulabilir”

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekat planladığına yönelik iddialar olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Ukrayna sınırlarında özellikle, Rusya’nın işgal ettiği Kırım'da ve Rusya'nın kontrolünde bulunan Doğu Ukrayna'da güvenlik şartları öngörülemez ve bir anda bozulabilir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ABD'nin, muhtemel bir askeri harekatta Ukrayna'daki diplomatik faaliyetlerinin de etkileneceği belirtilerek, Ukrayna'da bulunan ABD vatandaşlarından da iletişim amacıyla online bir form doldurmalarına ilişkin talepte bulunuldu.

İngiltere’den Ukrayna hamlesi

Öte yandan İngiltere de Rusya'nın olası bir Ukrayna müdahalesine karşı Kiev’de bulunan personelini çekmeye başladı. Bakanlıktan gelen açıklamada, "Bazı elçilik personeli ve aileleri, Rusya kaynaklı tehdit sebebiyle Kiev'den çekiliyor." sözlerine yer verildi. İngiliz Büyükelçiliğinin temel işleri gerçekleştirmeye devam edeceği kaydedildi. İngiliz vatandaşlarına ise Kırım, Luhansk ve Donetsk’e seyahat etmemeleri ve Ukrayna'nın geri kalan bölgelerinde ise zorunlu olmadığı sürece bulunmamaları yönünde tavsiyede bulunuldu. Karar, ABD'nin elçilik personelinin ailelerine Ukrayna'dan ayrılması yönünde talimat vermesinden sonra geldi.

23 Ocak'ta yazılı açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'da Rusya'nın, Rus yanlısı yönetim kurma hedefi olduğunun tespit edildiği kaydedilmişti.

Yorumlar (0)