Ukrayna, Kırım Tatar Türklerini “yerli halk” ilan etti 

Karaimlerin, Kırımçakların ve Kırım Tatar Türklerinin Ukrayna’da yerli halk kabul edilmesi yönündeki düzenleme, Parlamento’dan geçti. 

DÜNYA 02.07.2021, 08:22 03.07.2021, 09:41
Ukrayna, Kırım Tatar Türklerini “yerli halk” ilan etti 

Ukrayna’da uzun süredir haklarını almayı bekleyen Kırım Tatar Türkleri, Kırımçaklar ve Karaimlerin bekleyişleri dünkü oylama ile son buldu. Ukrayna Parlamentosu’na gelen “yerli halk olarak kabul etme” düzenlemesi, onaylandı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in önerisi ile Parlamento’ya gelen tasarı, 345 milletvekilinden 352 kabul oyu aldı.  

Rusya, kendisini “yerli halk” ilan etmişti 

Rusların da ülke sınırları dışında kendilerine ait bir ülkeleri olduğu için “yerli halk” sayılmaması gerektiği önerisi kabul edildi. Ruslar, Ukrayna’daki iç savaşı fırsat bilmiş ve kendilerini Ukrayna’nın sahibi olarak görerek seneler önce burayı işgal etmişti.  



“Yerel halk” olmak ne kazandıracak? 

Yerel halk olmak, asimilasyona karşı insanların korunmasını sağlayacak. Yerel halk olarak kabul edilen toplulukların kültürlerini yaşatmalarına, evlerinde istedikleri kadar oturabilmelerine, anadilde eğitim hakkına sahip olacaklar. Ayrıca bu kişiler, kendi dillerinde yayın yapan gazete, dergi ve tv kanalı kurmak konusunda da özgür olacak. 



“Kırım Tatarları 30 senedir bugünü bekliyordu” 

Kırım Tatar Türkü olan Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov: “Parlamento tarafından onaylanan bu yasa, ülkenin tarihi açısından oldukça önemli çünkü biz, 30 senedir bugünü bekliyorduk. Ukrayna’nın yerli halkının Kırım Tatarları, Kırımçaklar ve Karaimler olduğu tespit edildi. Yasa sayesinde tüm haklarımız garanti altına alındı.” 



“Ukrayna’yı Kırım işgalinden arındırmanın bir adımı” 

Umerov: “Bu yasanın kabulü, Ukrayna’yı Kırım işgalinden arındırmanın bir adımı niteliğinde. Bu yüzden tüm Ukrayna halkı için oldukça önemli.” 

Yorumlar (0)