Ukrayna karşı saldırıya geçmeyi düşünmüyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, BMGK'da (Birleşmiş Milletler Genel Kurulu) gerçekleştirdiği konuşmada, Ukrayna’nın kan dökmekten yana olmadığını belirtti.

DÜNYA 23.02.2022, 21:10
Ukrayna karşı saldırıya geçmeyi düşünmüyor

Dmytro Kuleba, BM (Birleşmiş Milletler) Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen ve Ukrayna'daki son durumun ele alındığı oturumda konuşma yaptı.

Rusya’nın, Ukrayna’nın doğu bölgesindeki iki ayrılıkçı bölge Luhansk ve Donetsk'in sözde bağımsızlığını tanımasını eleştiren Kuleba, bunun Birleşmiş Milletler ve uluslararası hukukun temel ilkelerini hedef alan bir saldırı olduğunun altını çizdi.

"Rusya'yı durdurmalıyız"

Kuleba, Rusya’nın bahse konu bölgeye asker konuşlandırmasının tüm dünyayı endişelendirmesi gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu:

“Tüm dünyayı uyarıyorum, hiç kimse bu kriz çerçevesinin dışında kalamayacak, herkes acı neticelerle karşılaşacak. Bu sebeple de Rusya'yı durdurmalıyız. Putin'in durmayacağı açık."

"Rusya'yı örnek alanlar olacak"

Moskova yönetiminin saldırgan politikalarına karşı Birleşmiş Milletler'in sorumluluğunu anımsatan Kuleba, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizde savaş başladığında, dünya düzeninin sonu gelecek. Rusya'ya hemen şimdi hızlı, kararlı ve sert bir cevap verilmezse uluslararası finans kuruluşları iflas edecek. Diğer oyuncular da Rusya'dan ilham alacak ve uluslararası kurallar çiğnenecek. Şimdi yapmaya çalıştıkları şey BM'nin aciz olduğunu kanıtlamaktır."

"Eyleme geçilmeyen her saniye..."

Kuleba, BM'nin çok fazla zamanı kalmadığını söyledi ve şunları ifade etti:

“Zaman daralıyor. Eyleme geçilmeyen her saniye, Ukraynalıların hayatları için tehdit oluşturuyor. Ukrayna olarak uluslararası toplumdan orantılı ve kararlı eylemler bekliyoruz."

"Çözümü diplomaside arıyoruz"

Ukrayna’nın her şeye rağmen diplomatik çözüme tam olarak inandığına belirten Kuleba, “Barışçıl çözümlere, diplomatik ve siyasi yollar haricinde bir alternatif göremiyoruz. Rusya provokasyonları ve tırmanışı sürdürürken, diplomasinin konuşması için hala bir fırsat var. Biz kan dökülmesini istemiyoruz.” diye konuştu.

Kuleba, ülkemizin de ismini zikrederek şu ana dek barışçıl yollar hususunda gayret gösteren ülkelere teşekkürlerini sunarak, “Uluslararası toplum elinden geleni yapmalıdır. Bu güvenlik krizi, Rusya'nın diplomasiye dönmesiyle son bulmalıdır." sözlerini sarf etti. 

Rusya’nın Ukrayna'daki askerlerini çekmesi ve bölgeyi daha fazla istikrarsızlaştırmaktan vazgeçmesi gerektiğini dile getiren Kuleba, diğer yandan da bütün olası senaryolara hazır vaziyette olduklarını ve Rusya'nın saldırılarının sürmesi halinde halkını ve topraklarını koruyacaklarını belirtti.

Yorumlar (0)