Ukrayna ile Rusya arasında beş yıllık anlaşma!

Gazprom Başkanı Miller, Ukrayna ile Rusya arasında transit doğalgaz sözleşmesinin uzatılmasına ilişkin anlaşmaya imza attı.

DÜNYA 31.12.2019, 11:31
Ukrayna ile Rusya arasında beş yıllık anlaşma!

Rus enerji şirketi Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Rus ve Ukraynalı yetkililer arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da 5 gündür süren müzakerelerden sonra gazetecilere açıklamalar yaptı.

"Dengeyi tekrar geri kazandıracak"

Yapılan görüşmelerden sonra, Moskova ve Kiev arasındaki doğalgaz sözleşmesine kararın verildiğini aktaran Miller, "Rusya ile Ukrayna arasında çok sayıda anlaşma imzalandı. Söz konusu anlaşmalar, tarafların menfaatlerine dair dengeyi tekrar geri kazandıran büyük bir anlaşma paketi" diye konuştu.

Miller, "Bugünden itibaren, bu anlaşmalar yasal hale geliyor ve Rus gazının 31 Aralık 2019'dan sonra da Ukrayna üzerinden sevkiyatını sağlıyor" dedi.

"7 milyar doların üzerinde gelir bekliyoruz"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de sosyal medya sitesi Facebook üzerinden anlaşmaya iliişkin paylaşım yaptı.

Anlaşma 5 yıllık!

Rusya ile Ukrayna arasında yapılan doğalgaz anlaşmasının 5 yıllık olduğuna değinen Zelenskiy, "Transit sözleşmesi sayesinde söz konusu dönemde 7 milyar doların üzerinde gelir bekliyoruz. İki tarafın da sözleşmeyi 10 yıl uzatma hakkı saklıdır. Ukrayna’nın gaz nakil sistemi dolu olması, Ukraynalıların enerji güvenliği ve refahı demek. Sözleşmeye göre Ukrayna üzerinden ilk yıl 65 milyar metreküp, sonraki dönemde yıllık 40 milyar metreküp doğalgaz sevk edilecek" değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)