Ukrayna heyeti başkanı açıkladı: "Güçlendirilmiş tarafsızlık!"

İstanbul'da Rusya ile yapılan müzakerelere değinen Ukrayna heyeti başkanı David Arakhamia, görüşmelerin geldiği nokta hakkında bilgilendirme yaptı.

DÜNYA 30.03.2022, 19:26 31.03.2022, 11:12 Hakan Öksüz
Ukrayna heyeti başkanı açıkladı: "Güçlendirilmiş tarafsızlık!"

Rusya ile Ukrayna arasında İstanbul'da yapılan müzakere toplantısı, dünya basınının gündemine oturdu. Müzakereler sonrası her iki ülkenn heyet başkanından peş peşe açıklamalar geldi. Rus heyetinin başkanı Vladimir Medinskiy, "Ukrayna; NATO üyesi olmama, nükleer silahtan vazgeçme ve tarafsız kalma konusunda anlaşma niyetinde olduğunu ilk kez gösterdi." dedi. Ukrayna heyeti başkanı David Arakhamia ise "Güçlendirilmiş tarafsızlık modeline yakınız." dedi.

"Rusya, 23 Şubat'taki konumuna çekilmeli"

Dolmabahçe'de gerçekleştirilen müzakerelere ilişkin görüşlerini bildiren David Arakhamia, "Vazgeçme ihtimalimizin olmadığı şartımızı ilettik. Bu şart, Rusya'nın 23 Şubat günündeki konumuna çekilmesidir." diye konuştu. RBC-Ukrayna kanalına konuşan Arakhamia, görüşmelerde masaya yatırılan güvenlik garantilerinden bahsetti. Bundan sonra Ukrayna'ya yönelik bir saldırı durumunda garantör ülkeler yardımda bulunabilecek." diye konuştu.

"Güçlendirilmiş tarafsızlık önemli"

Verdiği röportajda "güçlendirilmiş tarafsızlık" konusuna değinen Ukrayna heyeti başkanı, "Topraklarına bir saldırı yapılması halinde İsrail'in yedek ordusu bulunuyor. Aynı şekilde İsviçre de bazı garantilere sahip. Ancak biz, bu tarz bir modeli benimsemedik. Tarafsız olmayı tercih ediyoruz. Bazı garantilerin sağlanması durumunda orduya ihtiyaç kalmayacak." dedi. Rus heyetine, "Viyana Sözleşmesi'ne uyacak mısınız?" sorusunu yönelttiklerini ve "uyacağız" yanıtını aldıklarını kaydeden Vladimir Medinskiy, gelinen noktanın oldukça umut verici olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)