Ukrayna halkı seçimini yapacak

Ukrayna'da yarın erken milletvikili seçimi yapılacak. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy parlamentoyu feshetmişti.

DÜNYA 20.07.2019, 17:03
Ukrayna halkı seçimini yapacak

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in parlamentoyu feshetmesi sebebiyle yarın Ukraynalılar, milletvekillerini belirlemek için sandık başına gidecek.

450 sandalyeli "Verkhovna Rada" parlamentosuna, seçim sistemi sebebiyle 225 milletvekili siyasi partilerin aday listesinden, kalan milletvekilleri ise "seçim bölgesi" listesinden girebiliyor.

Ayrılıkçıların kontrolünde olan Donbas'ta ve Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da toplam 26 bölgede sandık açılamıyor. Kırım ve Donbas'ta oylama yapılamayacağı için 199 bölgeden milletvekili seçilebilecek.

Milletvekili seçiminde partiler için yüzde 5 baraj sistemi uygulanıyor.

Açıklama yapan Ukrayna Merkez Seçim Komitesi verdiği son bilgilerde, seçimde 22 siyasi parti listesinden 2 bin 746 adayın yarışacağını bildirdi. 199 seçim bölgesi listesi için de hem partili hem de bağımsız 3 bin 85 aday seçime katılacak.

Yapılan son anketlere göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Halkın Hizmetkarı partisi yüzde 49,5, Rusya yanlısı Yaşam İçin Muhalefet Platformu'nun yüzde 10,5, eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun partisi Avrupa Dayanışması'nın ise yüzde 7,7 oy alması bekleniyor.

Ukrayna eski Başbakanı Yuliya Timoşenko'nun Anavatan Partisinin ve rock grubu Okean Elzi'nin solisti Svyatoslav Vakarçuk'un partisi Ses'in de yüzde 5 barajının üstüne çıkabileceği düşünülüyor.

Seçimlerden sonra Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in partisinin hükümeti kurmak için Ukraynalı rock grubu solisti Vakarçuk'un partisi Ses ile ya da eski Başbakan Timoşenko'nun Anavatan Partisi ile koalisyon yapabileceği tahminleri yapılıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, mayısta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde yüzde 73,22 oy alarak büyük bir zafere imza atmış, göreve geldikten hemen sonra 8. Dönem Ukrayna Parlamentosunu fesheden ve 21 Temmuz'da erken parlamento seçimleri yapılmasını öngören kararnameye imza atmıştı.

Yorumlar (0)