Ukrayna'dan 'Mariupol kırmızı çizgi olabilir' uyarısı

Dmitro Kuleba, Rus askerlerinin Mariupol'deki davranışlarının, 'her ne pahasına olursa olsun kenti yok etmeye karar verdiklerini ortaya koyduğunu' dile getirerek, kentteki son durumun müzakerelerde 'kırmızı çizgi' olarak nitelendirilebileceği hususunda uyardı.

DÜNYA 17.04.2022, 23:42 18.04.2022, 16:12
Ukrayna'dan 'Mariupol kırmızı çizgi olabilir' uyarısı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Kanada medyasına verdiği demeçte, Ukrayna-Rusya arasındaki savaşa ilişkin açıklamalar yaptı. İki ülke arasında yakın dönemde herhangi bir diplomatik iletişim olmadığını kaydeden Kuleba, Mariupol'deki durumun müzakerelerde 'kırmızı çizgi' olarak nitelendirilebileceğini dile getirdi. Kuleba, “Mariupol'de olanlar yürek burkucu ve korkunç. Bu koca şehir artık yok. Siviller ve askerimiz tamamen kuşatılmış durumda. Mücadele etmeye devam ediyorlar fakat Rus askerlerinin oradaki davranışları, her ne pahasına olursa olsun kenti yok etmeye karar verdiklerini ortaya koyuyor." diye konuştu. 

"Buça'da olanlardan sonra Rusya ile müzakere etmek çok zor"

İki ülke arasında dışişleri bakanları seviyesinde yakın dönemde herhangi bir görüşme yapılmadığını söyleyen Kuleba, "Son dönemlerde Rus diplomatlarla hiçbir bağlantımız olmadı. Parlamento mensupları ve kurum temsilcileri arasında görüşmeler oluyor. Üst düzey görüşmeler yapılmadığını söyleyebilirim. Buça'da olanların ardından onlarla konuşmaya devam etmek çok zor. Sayın Zelenskiy'nin de söylediği üzere, Mariupol kırmızı çizgimiz olabilir." sözlerini sarf etti. 

"Donbass'a yönelik operasyon bekliyoruz"

İlerleyen zamanlarda ülkenin doğusundaki çatışmaların şiddetlenmesini beklediğini dile getiren Kuleba, "Donbass'ta yoğun çatışmalar ve geniş çaplı bir operasyon bekliyoruz. Öte yandan, Rus ordusunun teşebbüsü her ne pahasına olursa olsun Mariupol'u yok etme yönünde. Bunlar benim kişisel tahminlerim. Başkent Kiev'e ve diğer kentlere de füze saldırıları olacak gibi görünüyor." dedi. 

Yorumlar (0)