Ukrayna'dan korkutan savaş öngörüsü

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, savaşta an itibarıyla en kötüsünü yaşamadıklarını, şu an için başkent Kiev'deki savaşı kazandıklarını fakat Donbass'ta ve güneyde asıl savaşın başlamasına çok az kaldığını ifade etti.

DÜNYA 03.04.2022, 18:20
Ukrayna'dan korkutan savaş öngörüsü

Dmitro Kuleba, İtalya medyasına verdiği demeçte, Ukrayna'daki savaşa ilişkin son durumu yorumladı.

Sulh sürecinin hangi noktada olduğuna ilişkin soruya Kuleba, "Devamlı olarak birbirimizle görüşmeler yapıyoruz fakat bütün kilit problemler çözüme kavuşmamış bir şekilde kalmayı sürdürüyor. Bir taraftan Rusya ordusu, karada saldırmayı sürdürüyor ve şehirlerimize füze ile saldırıp, sivillere karşı suç işliyor. Görüşmelerde ufak kazanımlar elde ettiğimiz zaman askeri alandaki saldırganlıkları daha yıkıcı ve kanlı bir şekilde gelişiyor." cevabını verdi.

Kuleba, Rusya ile ilişkilerinin olması ve Ukrayna'ya bir daha saldırmayacaklarına ilişkin emin olmaları gerektiğinin fakat onlara hiç güvenmediklerinin altını çizdi. 

"En kötüsü henüz gelmedi"

Bölgedeki askeri duruma ilişkin Kuleba, "Savaşın tam da ortasındayız fakat en kötüsü henüz gelmedi. Ukrayna, başkent Kiev’deki savaşı kazandı ancak güneyde ve Donbass'ta savaşın başlamasına az kaldı. Mariupol'deki durumun da gösterdiği üzere yıkıcı ve korkunç olacak. Biz her şeye hazırız, asla geri adım atmayacağız ve dünyanın desteğini almayız umut ediyoruz." sözlerini sarf etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı, savaşa karşı Çin'in tutumunu nasıl yorumladığına dair soruya, "Onlar, ihtiyatlı bir şekilde tarafsız kalmayı tercih etti. Ruslara destek verdiklerine ilişkin herhangi bir kanıtımız olduğunu söyleyemem. Çin için en önemli kar, dünya ekonomisini altüst eden bu savaşı sona erdirmek olur." yanıtını verdi.

İtalya kamuoyuna da muharebeyi en kısa zamanda sona erdirmeleri için kendilerine yardım etmeleri gerektiğine değinen Kuleba, İtalya'nın garantör ülkeler arasında bulunmasının Roma'yı herhangi bir riske sokmayacağını belirtti. 

Kuleba, Malta'ya yaptığı ziyarette 'Ukrayna ziyaretinin masada' olduğunu kaydeden Papa Franciscus'un açıklamalarına dair, "Savaş başlamadan evvel bu ziyaret için hazırlanıyorduk. Bu ziyaret şimdi çok daha önemli. Vatikan'daki elçiliğimiz de bu ziyaret için faaliyet yürütüyordu fakat halihazırda bir tarih veyahut kesin onay yok." dedi. 

Yorumlar (0)