Ukrayna'da protestolar bitmiyor!

Ukrayna’da Cumhurbaşkanı Zelensky’nin ayrılıkçı doğu şehirleriyle ilgili kararına tepki gösteren protestocular sokaklara döküldü.

DÜNYA 07.10.2019, 10:35
Ukrayna'da protestolar bitmiyor!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, beş yıldır çatışmalara sahne olan doğu şehirleriyle ilgili planını açıkladı. Belarus’un başkenti Minsk’te yapılan zirvede, Ukrayna hükümeti ve ayrılıkçı güçler bir araya geldi.

Plana göre Donbass bölgesindeki Luhansk ve Donetsk şehirlerinde bölgenin kaderini belirleyecek yerel seçimler yapılacak. Hem Ukrayna devleti hem de ayrılıkçı güçler, bölgeye otonom bir durum verilmesinin oylanacağı seçimlerin gerçekleşmesi için ateşkes yapacak.

Almanya ve Rusya’nın “olumlu bir gelişme” olarak nitelendirdiği Minsk Zirvesi, Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa’nın bir araya geleceği barış görüşmelerine bir zemin hazırlayacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce Ukrayna’da bölgenin kendi kaderini kendisinin belirleyeceği bir seçim yapılmazsa herhangi bir barış görüşmesi için masaya oturmayacağını söylemişti.

Ukrayna’da Başkan Zelensky’e tepki büyük

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, anlaşmayı “Putin formülü” olarak nitelendirdi. Eski Ukrayna Başbakanı Yuliya Timoşenko da hükümeti, Ukrayna’nın bir “Rus kolonisi” olmaması için çok dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Ukraynalı milliyetçiler ise bu anlaşmaya çok daha büyük bir tepki ortaya koydu. 10 bin civarında Ukraynalı, 2014 yılından beri protestolara sahne olan Maidan meydanında Kiev hükümetinin anlaşma kararına karşı gösterilerde bulundu. “Teslim olmaya hayır!” diye bağıran ve pankartlar taşıyan protestocular, Zelensky’e seçim kararını iptal etmesi çağrısında bulundu.

“Steinmeier Formülü” yolda!

Eski Alman Dışişleri Bakanı ve günümüz Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in teklifinde bulunduğu ve onun adını alan plan, Ukrayna ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasındaki çatışmayı sonlandırmayı umuyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, seçimlerden önce tam ateşkes ve Rusya’yla mutlak kapsamlı bir mahkûm takası olması gerektiğini söylüyor.

Yorumlar (0)