Ukrayna'da "kriz formülü" protestosu

Ukrayna'da ülkedeki krizin çözümü için ortaya atılan "Steinmeier formülü"nü halk protesto etti.

DÜNYA 06.10.2019, 23:19
Ukrayna'da "kriz formülü" protestosu

Ukrayna İçişleri Bakanlığından gelen açıklamada, başkent Kiev'deki protestoya yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı kaydedilirken, sivil toplum kuruluşları bu rakamı 10 bin olarak duyurdu.

Bağımsızlık Meydanı'nda yapılan gösteride, eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve rock grubu Okean Elzi'nin solisti Svyatoslav Vakarçuk'un liderliğindeki Ses partisinin temsilcileri de yer aldı.

Donbas'taki Ukrayna askeri birliklerinin geri çekilmesine karşı çıkan eylemciler, "Kapitülasyona hayır", "Halkı dinle, kapitülasyona izin verme" ve "Zelenskiy gitsin" şeklinde sloganlar attı.

"Steinmeier formülü"nün Rusya’nın çıkarına olduğunu dile getiren eylemciler, çarşamba günü de Kiev’de sokaklara dökülmüştü.

Steinmeier formülü nedir?

Ülkede aşırı milliyetçiler ve eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko sempatizanları, söz konusu formülün Donbas bölgesine özerklik tanıdığını iddia ederek tepki göstermişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de formülün yol haritasından başka bir şey olmadığını belirterek, Kırım’ın ilhakını tanımayı ve Donbas’tan vazgeçmeyi önermediğini belirtmişti.

"Steinmeier formülü" denilen bu öneriye göre, ayrılıkçıların sözde yönetim ilan ettiği Donbas’ta Ukrayna kanunlarına göre yerel seçimler gerçekleştirilecek. Seçimler sırasında bölge özel statüye geçecek, seçimlerin sonuçlarını Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) "olumlu" kabul ederse söz konusu geçici olan özel statü bölgede "kalıcı" hale getirilecek.

Yorumlar (0)