Ukrayna'da kritik gün: 4 AB lideri Kiev'de

Bugün Ukrayna'nın başkenti Kiev, 4 Avrupa liderini ağırlıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis, Rusya işgalinden beri ilk defa Ukrayna’ya gitti.

DÜNYA 16.06.2022, 15:45 16.06.2022, 16:41
Ukrayna'da kritik gün: 4 AB lideri Kiev'de

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'nın İrpin kentine ziyaret gerçekleştirdi.

Yıkımı yakından incelediler

Sabah saatlerinde Kiev'e ulaşan Macron, Scholz, Iohannis ile Draghi, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın ilk günlerinde saldırılara maruz kalan Kiev bölgesindeki İrpin'deki yıkımı yakındana inceledi.

Ziyaret sırasında Avrupalı liderlere, Ukrayna Topluluk ve Bölge Geliştirme Bakanı Oleksiy Çernışov eşlik etti.

Almanya Başbakanı Scholz, bölgede açıklamalarda bulundu ve Ukrayna'daki savaşın, "korkunç" yıkımlara sebep olduğunu söyleyerek "Bütün bunlar, Rusya'nın her şeyi yok etmeyi hedefleyen agresif savaşını işaret ediyor. Kararlar alırken tüm bunları hatırlamamız lazım." sözlerini kullandı.

Zelenskiy ile bir araya geldiler

Iohannis, Macron, Draghi ve Scholz, daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı V. Zelenskiy ile bir araya geldi. Yapılan görüşmede, silah, gıda güvenliği ve Ukrayna'ya desteğin sağlanması gibi meseleler ele alındı.

Savaşın 113. günü

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 113. gününde sürüyor. Ukraynalı askerlerin teslim olmayı kabul etmediği Donbas'ın Severodonetsk şehrinde yoğun çatışmalar devam ediyor. 

Rusya'nın yüzde 80'ini kontrol altına aldığı şehir, savaşın merkez üssü konumunda yer alıyor. 

Bununla beraber, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna’nın işgalinin “Rusya’nın diğer devletlere ve diğer milletlerin fethine doğru giden yolu açan ilk adım” olduğunu belirtti.

ABD’den 1 milyar dolarlık ek destek

ABD Başkanı Joe Biden, Donbas'taki savaşı için Ukrayna'ya ABD tarafından 1 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı verileceğini duyurdu. ABD Savunma Bakanlığı, yardım paketinin taktik araçların yer aldığı 18 ek obüs, obüslere ait 36 bin mermi, iki zıpkın kıyı savunma sistemi ve 155 mm mühimmatı içerdiğini aktardı.

Yorumlar (0)