Ukrayna'da evlerinin bahçelerinde tank enkazıyla yaşıyorlar

Ukrayna'da bazı bölgelerde hayatın normale dönmesiyle beraber bahçelerinde sebze yetiştiren aile, evinin bahçesinde bulunan tank enkazına alışmış görünüyor. 

DÜNYA 23.07.2022, 10:58 23.07.2022, 14:15
Ukrayna'da evlerinin bahçelerinde tank enkazıyla yaşıyorlar

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş 24 Şubat'tan bu yana devam ederken, Ukrayna'nın bazı bölgelerinde hayat, yavaş yavaş normale dönmeye başlıyor.

Zırhlı araçların enkazları kentin farklı yerlerinde

Ağır çatışmalar esnasında vurulan ve yanan tanklar ile birlikte diğer zırhlı araçların enkazlarını, Kiev’in çeşitli yerleşim alanlarında görmek mümkün.

Kiev’deki köyler, ilçeler ya da diğer yerleşim alanlarındaki bahçe ve tarlalarda şu ana kadar bulunan zırhlı araçların enkazları tuhaf görüntülere yol açıyor.

Şubat sonu ile mart ayı süresince bölgede süren şiddetli çatışmalarda imha edilen savaş uçaklarıyla birlikte tank ve diğer teçhizatının enkazı, yerel yönetimin verdiği karar sonrasında kaldırılsa da bazı bölgelerde hâlâ bunlara rastlanıyor.

Tank enkazı, evlerinin bahçesinde duruyor

Kiev’in Brovari ilçesine bağlı olan Velika Dimerka bölgesindeki Ukrayna güçlerince vurulan Rusya Silahlı Kuvvetlerine ait bir tank enkazı, Yuliya Semeninog isimli Ukraynalı bir vatandaşın bahçesinde bulunuyor.

"İki hafta sığınakta kaldık"

Savaşın başladığı dönemde yaşadıklarını aktaran Semeninog, bulundukları ilçedeki en yoğun çatışmaların mart ayının ilk haftasından sonra başladığına vurgu yaptı ve "Güçlü patlamalar var. Evin yanındaki depoya bütün aile sığındık. Havalar çok soğuktu. Yatakları indirdik ve oraya soba kurduk. İki hafta boyunca sığınakta kaldık." sözlerini kullandı.

3 çocuk annesi olan Semeninog, ailesinin yanı sıra sığınakta, komşularının da kaldığını belirterek "Çocuklar hepimize mutluluk veriyordu. Her zaman onlar, büyüklerden biraz daha iyimser oluyor. Yalnızca elektrik ve gaz yoktu fakat onun dışında normal şartları sığınakta oluşturduk." şeklinde konuştu.

"Rus askerleri evlerimizde yaşadı"

Yaşadıkları bölgeye Rus askerlerinin yaklaşması ve çatışmaların artması sebebiyle evlerini terk etmek durumunda kaldıklarını söyleyen Semeninog, "Biz arabayla 14 Mart'ta buradan ayrıldık. 15 Mart’ta Rus askerleri bu bölgeye girdi. Onlar buradaki evlerde bir süre yaşadı. Komşumuzun da evinde yaşadılar." sözlerini kullandı.

Tankın enkazı savaşın ilk ve ağır günlerini anımsatıyor

Bölgeye giren Rus askerlerinin, zırhlı araçlarını daha güvenli yerlere konuşlandırmak için bahçe ve tarlalara gizlemeye çalıştığını söyleyen Semeninog, bulundukları evin bahçesinde yer alan Rus tankının Ukrayna güçleri tarafından imha edildiğini aktardı.

Bu tankın 24 veya 25 Mart'ta patlatıldığını düşündüklerini söyleyen Semeninog, tank enkazının buradan kaldırılması için başvuru yaptıklarını fakat şimdiye kadar bunun mümkün olmadığını söyledi.

Evden ayrılmalarının ardından yaşanan çatışmalar sebebiyle iki katlı evinin ve altyapıların yerle bir olduğunu ifade eden Semeninog, aynı ilçede şimdilik kiralık bir evde yaşadıklarını aktardı.

"Tank enkazının çevresine lahana ve patates ektik"

Evleri yıkılmasına karşın bahçelerini meyve ve sebze yetiştirmek için kullandıklarını söyleyen Semeninog, "Biz de tank enkazının çevresine lahana ve patates ektik. Tankın burada bulunmasına alıştık." sözlerini kullandı.

Savaştan kalma zırhlı bir araca ait enkazın tarlanın ortasında olmasının zor günleri kendilerine hatırlattığını söyleyen Semeninog, "Ona bakınca korkunç görünüyor. Savaşın ilk ve ağır günlerini anımsatıyor. Gece yattığımızda sabah hayatta olup olmayacağımızı anlamadığımız o günleri görüyoruz." şeklinde konuştu.

Yıkılan evlerini tekrar inşa etmeyi düşündüklerini söyleyen Semeninog, bu açıdan devletten de destek beklediklerini aktardı.

Yorumlar (0)