Ukrayna Başbakanı'nın istifası Zelensky'den döndü!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, Başbakan Goncharuk'un istifasını kabul etmedi.

DÜNYA 17.01.2020, 23:55 18.01.2020, 00:07
Ukrayna Başbakanı'nın istifası Zelensky'den döndü!

Ukrayna Başbakanı Aleksey Goncharuk'un Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky hakkında söylediği sözler geçtiğimiz hafta internette çok tartışılmıştı. Goncharuk'a yönelik istifa baskılarının ardından Bakanlar Kabinesi de Başbakan'ın istifasını istemişti.

Görevinden istifa eden Goncharuk'un ayrılık kararı, Cumhurbaşkanı Zelensky tarafından reddedildi. Zelensky'nin kararı, Goncharuk'un istifası için büyük baskı uygulayan destekçilerinde büyük şaşkınlık yarattı.

Birlikte açıklama yaptılar!

Cumhurbaşkanı Zelensky ve Başbakan Goncharuk, yaşanan son olaylardan sonra Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde kameraların karşısına çıktı. İki lider, görüşmede kabinenin işleyişi, bakanların maaşları, ulaşılamayan hedefler ve parlamentonun tamamıyla kurulan diyaloglar gibi konular hakkında açıklamalarda bulundu.

"Size ve hükümetinize bir şans daha vermek istiyorum"

Başbakanın istifasının reddi hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Zelensky, "Şimdi devleti ekonomik ve politik olarak yaralamanın zamanı değil. Bazı dile getireceğim problemlerin çözümü halinde, size ve hükümetinize bir şans daha vermek istiyorum. Hükümetteki bazılarının dürüst ya da işinin ehli olmadıklarına dair bir düşüncem yok. Sizin onları nasıl seçtiğinizi, sizle ve onlarla neler konuştuğumuzu, hangi stratejilere sahip olduklarını hepsini çok iyi hatırlıyorum. O yüzden sizden çözmenizi istediğim konulardan bir tanesi de hükümetteki zayıf noktaları bularak onları değiştirmeniz. Başlangıçtaki bazı bakanlıkların birleştirilmesi doğruydu. Çünkü profesyonel kadro açığımız ve küçük bir bütçemiz var. Öyle düşünüyorum ki bazı bakanlıkları ayırmanın zamanı geldi" şeklinde konuştu.

İki liderin görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Ofisi, "Başbakan Goncharuk, 4 Şubat’a kadar hükümetin ve Bakanlar Kurulu’nun, işleyişi ve görev alanlarındaki faaliyetlerini içeren geniş kapsamlı bir raporu Cumhurbaşkanı’na sunacaktır" ifadeleriyle bir açıklama yayınladı.

Goncharuk ses kayıtlarında ne demişti?

İnternete sızdırılan ses kayıtlarında Goncharuk, Cumhurbaşkanı Zelensky'nin ekonomik süreçler hakkındaki anlayışını "oldukça ilkel" olarak nitelemişti. Goncharuk, aynı ses kaydında kendisini de ekonomi anlamında "bir salak" olarak tanımlamıştı.

Yorumlar (0)